Handbollens ungdomslandslag i satsning mot matchfixning

Utbildning mot matchfixning för handbollens DU19-landslag. Även DU17 och HU19 utbildades under helgens landslagssamling. Foto: Johan Nilsson/TT

Svenska Handbollförbundets och Svenska Spels gemensamma ungdomssatsning mot matchfixning och spelproblem fortsätter. I samband med landslagslägret i Halmstad fick nästa generation handbollsstjärnor genomföra Riksidrottsförbundets utbildning ”Min match”.  

Matchfixning är ett allvarligt hot mot tävlingsidrottens framtid och forskning visar att unga idrottare är i riskzonen i samband med att de tar klivet upp till seniornivå och själva blir spelobjekt. Svenska Handbollförbundet och Svenska Spel har därför initierat en ungdomssatsning där man rekommenderar ungdomslag i hela landet att genomföra Riksidrottsförbundets webbutbildning ”Min match” för att förebygga matchfixning.

– Det är viktigt att vi inom handbollen tar frågan om spelandets baksidor på allvar och att vi startar med preventivt arbete i tidig ålder, säger Robert Wedberg, Svenska Handbollförbundets generalsekreterare.

DU19-spelarna gjorde Riksidrottsförbundets webbaserade utbildning ”Min match” i sina mobiler under landslagslägret. Foto: Johan Nilsson/TT

Redan i fjol startade Handbollförbundet och Svenska Spel sin gemensamma satsning på handbollsjuniorerna i ungdoms-SM, och innan dess hade alla spelare och ledare i Svensk handbollselit (SHE) och Handbollsligan utbildats. När Sveriges främsta handbollstalanger samlades i Halmstad den 6-9 juni fick därför samtliga spelare i DU17, DU19 och HU19 utbildning för att motverka matchfixning och spelproblem.

– Som partner till Svenska Handbollförbundet och Riksidrottsförbundet är det viktigt för oss att frågan om matchfixning lyfts och att både unga och vuxna idrottsutövare får utbildning, säger Dan Korhonen, chef och produktansvarig för sportsbetting och spelsäkerhet på Svenska Spel. Uppgjorda matcher är förödande för idrotten, och som svensk idrotts största sponsor kommer vi aldrig att ge upp kampen mot matchfixning.

Mer information
Riksidrottsförbundets utbildning ”Min match” hittar du här.
Mer om Svenska Spels arbete mot matchfixning finns här.