Gräsroten – ett initiativ med syfte att göra skillnad
Varje år delar Svenska Spel ut miljoner till ungdomsidrotten genom initiativet Gräsroten. Årets utbetalning på 35 miljoner fördelas mellan 8 654 föreningar. Pengarna går bland annat till inköp av ny utrustning och ledarutbildningar medan för vissa föreningar innebär det en möjlighet att genomföra projekt inom viktiga frågor.
Enligt Svenska Spels årliga Gräsrotsundersökning väljer majoriteten av alla föreningar att köpa in ny utrustning och att hålla i utbildningar för sina ledare med syfte att få in fler barn och ungdomar i verksamheten och få dem att stanna så länge som möjligt i föreningslivet. Vissa föreningar går däremot steget längre och har valt att investera sina pengar från Gräsroten i viktiga projekt för att öka välbefinnandet utanför idrotten.
Till exempel satsar Åstorp Kvidinge i Skåne på läxhjälp i föreningens lokaler. Hammarby IF Bandy bjuder in nyanlända till skridskoskola. Piteå Elit har gått utanför föreningens gränser för att säkerställa tillväxten av skidungdomar i Norrbotten. Husqvarna FF renoverade sitt aktivitetshus efter medlemmarnas intressen utöver idrotten – samtliga för att öka föreningskänslan och minska utanförskapet bland barn och ungdomar i områdena de verkar i.
En stor del av de tillfrågade föreningarna i undersökningen svarar även att medlen från Gräsroten går till att hålla nere medlemsavgifter och ibland till och med stå för den för de medlemmar vars föräldrar inte har ekonomisk möjlighet.
– Vi vill att alla barn och ungdomar ska kunna idrotta på lika villkor. Idag kan vi, tack vare våra kunder, dela ut 35 miljoner kronor till Sveriges idrottsföreningar. Tillsammans förbättrar vi förutsättningarna för barn och ungdomar så att drömmen får en chans, säger Patrik Hofbauer, vd och koncernchef Svenska Spel.
De senaste åren har antalet tjejer inom hockeyn ökat kraftigt. Flera föreningar gör riktade insatser med medlen från Gräsroten för att få in fler tjejer till klubben. BollnäsWasps använde pengarna till att ta fram marknadsföringsmaterial med tjejer i fokus, köpa in fler låneutrustningar och tröjor för att ha möjlighet att välkomna fler till klubben och därmed utveckla Sveriges hockeyframtid.
AIK Ishockeyförening är den förening som får störst utbetalning från Gräsroten (630 513 kr) följt av Leksands IF Ishockey (523 928 kr) och Hammarby IF Bandy (244 488 kr). De tre idrotterna som får mest pengar i landet förutom fotboll är ishockey (5 775 983 kr), handboll (1 648 299 kr) och innebandy (1 519 596 kr).
– Resan har bara börjat och utan en bredd får vi ingen topp, och inte heller en hållbar hockey över tid. Jag är därför otroligt glad och stolt över att så många hockeyföreningar i Sverige satsar stort på tjejer, säger Angelica Lindeberg, kommersiell och verksamhetschef SDHL.
– Inget av detta hade varit möjligt utan våra kunder och det är dem som är med och påverkar hur pengarna ska fördelas genom att välja upp till tre favoritföreningar. Så även om det blev en nitlott vinner fortfarande våra föreningar, säger Anna Romboli, affärsområdeschef Svenska Spel Tur.
– Tack vare våra kunder kan vi tillsammans med Sveriges föreningsliv ge fler barn och ungdomar rätt förutsättningar att utvecklas inom sin idrott, säger Fredrik Wastenson, affärsområdeschef Svenska Spel Sport & Casino.
– Det blev tydligt att pandemin skapade stora sår i ungdomsidrotten och därför startade vi upp detta projekt 2022 med hjälp av pengarna från Gräsroten för att öka intresset för skidåkning i Norrbotten igen, säger Thomas Jonsson, ordförande Piteå Elit.
– Tack vare Gräsroten kan vi behålla våra fotbollsälskande ungdomar, även de som inte har möjlighet att betala medlemsavgifterna varje år, säger Jörgen Larsson, klubbchef Husqvarna FF.
– Många tänker att vi har en stor budget på grund av vårt starka varumärke men i själva verket är vi en liten ideell förening i ett kolossalt format. Tack vare Gräsroten kan vi säkra vår identitet genom att alla ledare känner sig sedda med hjälp av en så ”simpel” grej som likadana kläder, säger Jan-Erik Modigs, ungdomsansvarig Leksands IF.
– Dessa pengar gör att vi kan satsa på ett helt annat sätt och kan få ungdomarna att vilja fortsätta, säger Thomas Åkerberg, ordförande Ängby FK.