Gemensamt byggprojekt har fått Angelica och Glenn Bengtsson att återfå glädjen i att samarbeta

Genom ett gemensamt byggprojekt har stavhopparen Angelica Bengtsson hittat ett nytt sätt att samarbeta med sin pappa och före detta tränare Glenn Bengtsson, något som är till stor glädje för dem båda.
– Jag har jättestor respekt för honom och det är kul att vi kan ha något att göra tillsammans, berättar Angelica i det senaste avsnittet av Svenska Spels och Sveriges Olympiska Kommittés webbserie Tillsammans till OS i Tokyo.

Det är den 3 december och 232 dagar kvar till OS i Tokyo när Angelica Bengtsson tar med tittarna till en av familjens gårdar, där hon och pappa Glenn sedan en tid har ett gemensamt byggprojekt. Under några månader har de arbetat med att dra in vatten och avlopp i den gamla gården, där Angelicas gammelfarmor en gång växte upp.

– Det har varit jätteskönt för mig att åka iväg och ha någonstans att ta vägen. Det kände man verkligen när Corona började komma i våras, att man ville åka någonstans och man inser värdet i att åka någonstans och göra någonting.

Känsligt att prata stavhopp
Och att ha ett gemensamt projekt tillsammans med sin pappa har betytt mycket för Angelica. Under en tid hade de en ganska besvärlig relation. Glenn var länge Angelica tränare, men när det samarbetet upphörde under en period fick de också en svår relation privat. Men i dag ser det helt annorlunda ut, även om Angelica menar att det är svårt att prata stavhopp med honom.

– Att prata stavhopp med pappa nu är ganska känsligt faktiskt. Så vi har en helt annan relation. När han var min tränare så var han min tränare. Det har stundtals varit väldigt komplicerat, berättar Angelica och förtydligar att det är roligt att hon och Glenn har hittat en helt ny typ av samarbete.

– Nu har vi det här gemensamma projektet och vi tycker ändå om att jobba med varandra. Jag har jättestor respekt för honom och det är kul att vi kan ha något att göra tillsammans.

Kör grävmaskin
Glenn har också överlåtit mycket ansvar på sin dotter och låtit henne göra sådant som han egentligen är expert på, som att gräva med maskin.

– Vi grävde en dag med en väldigt liten maskin. Det var Angelica som fick gräva då, berättar han och fortsätter:

– För då låg funktionerna annorlunda på den än vad jag är van vid. Jag har grävt i 34 år med traktorgrävare, så det fanns inte på kartan att kunna ändra det över en dag. Då sa jag till Angelica, ”kan du gräva åt mig, nu klarar inte jag det längre”, säger Glenn och skrattar.

Stärkt av corona-året
I avsnittet tar Angelica dessutom med tittarna på ett träningspass i Telekonsult Arena innan dagen avslutas med att hon följer Friidrottsgalan på Expressen-TV och ser sig själv få pris för Årets prestation i Finnkampen. Och även om det har varit ett mycket speciellt år så menar Angelica att hon har utvecklats mycket, både som idrottare och som människa.

– Jag har verkligen blivit stärkt av det här corona-året, så nu kommer jag till nästa år med en helt annan trygghet, en helt annan tillit till mig själv. Jag tror det här året har varit nyttigt.

Se hela avsnittet i mobilen i OlympiaAppen eller på Svenska Spels Youtube-kanal.

Om Tillsammans till OS i Tokyo

I Tillsammans till OS i Tokyo får tittarna under ett drygt halvår följa sex av Sveriges främsta idrottare under deras väg till OS i Tokyo. Tittarna får en unik inblick i idrottarnas förberedelser inför det som förhoppningsvis blir karriärens absoluta höjdpunkt, från nu till vårens finslipningar.

De sex olympierna är:
Angelica Bengtsson, friidrott
Max Salminen, segling
Sara Algotsson Ostholt, ridsport
Petter Menning, kanot
Sofia Mattsson, brottning
Anna Bernholm, judo

Samtliga avsnitt av Tillsammans till OS i Tokyo finns att se i OlympiaAppen eller på Svenska Spels hemsida.

Ladda ned OlympiaAppen
App Store
Google Play