Från Team Svenska Spel till Topp och Talang – längdtalangerna får nytt stöd i satsningarna mot OS

På torsdagen presenterade Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, tio nya vinteridrottare till sitt Topp och Talangprogram. Bland de uttagna finns längdskidåkarna Emma Ribom och Linn Svahn som båda förra året var med i Svenska Spels och Svenska Skidförbundets gemensamma satsning på utvecklingslandslaget Team Svenska Spel XC. 

Både Emma Ribom och Linn Svahn slog igenom stort i den internationella skidvärlden under vintern. Emma blev drottningen av U23-VM med tre medaljer och Linn vann hela sprintcupen. Båda har också gått direkt från utvecklingslandslaget Team Svenska Spel XC till A-landslaget inför den kommande säsongen. 

Nu tar de dessutom nästa stora steg. Framgångarna under fjolårssäsongen, tillsammans med lyckade uttagningar under SOK:s talangselektion på Bosön i slutet av augusti, har bidragit till att Emma och Linn nu är en del av SOK:s Topp och Talangprogram där de kommer få stöd i sina satsningar mot kommande OS. 

– SOK ska bidra till att de aktiva får en satsning som gör det möjligt att nå världstoppen oavsett idrott och vinna medaljer i många idrotter, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i ett pressmeddelande. 

Stödet till de som ingår i Topp och Talang kommer direkt från SOK:s partners, där Svenska Spel är en av fyra huvudsponsorer. 

– Som stolt huvudsponsor till SOK och Presenting Partner till längdlandslaget är vi väldigt glada och stolta över att se hur Linn och Emma nu får chansen, att med stöd från SOK:s Topp och Talangprogram, utvecklas i deras satsningar mot OS, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef på Svenska Spel. 

Läs mer om Topp och Talang på SOK:s hemsida.