Framåt för rodel på SM-veckan

Visste du att en alpinrodelåkare kan komma upp i en hastighet på uppemot 100 km/timmen? Bob- och rodelförbundet är ett av flera mindre förbund som får bidrag från Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Framåtfond. 

– Genom den här satsningen vill vi utveckla lokala samarbeten, säger Niclas Bentzer, aktiv i förbundet. 

SM-veckan i Skellefteå är i full gång, där välkända idrotter möter de som inte ännu nått den större massan. Ett av de minsta förbunden på plats är Bob- och rodelförbundet. Rodel innebär att man färdas snabbt i en typ av kälke utför en snötäckt backe.

Som del i satsningen Framåt för fler i rörelse bidrar Svenska Spel och Riksidrottsförbundet med 350 000 kronor till förbundet. Pengarna kommer att gå till att visa upp kälkåkning som sport, för att locka ut många fler i backarna. Genom att skapa mobila enheter i form av två släpvagnar med utrustning för kälkåkning kan tävling, träning och prova-på-verksamhet genomföras på olika platser i landet.

Niclas Benzer som är aktiv i förbundet ser ljust på rodel och bob som växande sporter i Sverige.

– Varje sluttning är en potentiell anläggning för kälkåkning, säger han. Och fortsätter:

– Genom den här satsningen vill vi utveckla lokala samarbeten mellan Bob- och rodelförbundet, skolor och anläggningar som kan erbjuda möjligheter till kälkåkning på snö.

En alpinrodelåkare kan komma upp i hisnande 100 km/timmen som maxfart.

Svenska bob- och rodelförbundet är på plats på SM-veckan i Skellefteå. Förbundet hoppas på många nya medlemmar. 

Rodel är en sport där man färdas i en kälke med metallmedar ner för snabba, branta backar.