Framåt för fler i rörelse under höstlovet

Flera Friidrottsföreningarna erbjuder chansen att testa på löpning under höstlovet.

Höstlovet är ett perfekt tillfälle att testa nya aktiviteter. Med medel ur Framåtfonden anordnar Triathlonförbundet, Friidrottsförbundet, Tennisförbundet, Volleybollförbundet och Curlingförbundet öppna prova-på tillfällen för såväl nybörjare som vana idrottare under höstlovet. 

– Det känns jättebra att vi kan stötta idrottsförbunden i deras arbete med att sänka tröskeln till rörelse. Höstlovet innebär för många lite extra ledighet, ett perfekt tillfälle att testa en ny idrott tillsammans med en familjemedlem, kollega eller vän, säger Linn Rydstedt, projektledare för Framåtfonden på Svenska Spel.

Triathlonförbundet anordnar höstlovsaktiviteten Try Triathlon – Tri4fun edition. Hos utvalda föreningar runt om i Sverige finns möjligheten att testa på mini-triathlon (löpning, simning och cykling), aquathlon (löpning och simning) eller duathlon (cykling och löpning). 

– Syftet med Try Triathlon – Tri4fun edition är att tillsammans sprida rörelse och träningsglädje samt skapa en härlig mötesplats för nyfikna barn och ungdomar, säger Maja Carlsson, Idrottskonsulent på Svenska Triathlonförbundet. 

Hos Friidrottsförbundet finns möjligheten att testa löpning. Genom projektet Run All Around ges deltagarna chansen att testa löpning i olika miljöer under olika årstider. Målet är att få fler människor att upptäcka glädjen, enkelheten och nyttan med löpning, oavsett tidigare erfarenhet. Flera av pilotföreningarna håller öppna pass under höstlovsveckan.  

Tennisförbundets projekt Tennis på Gatan kör på som vanligt under höstlovet. Där är alla barn, oavsett tidigare erfarenhet, välkomna att testa på tennis. Målet är att fler ska få komma i kontakt med sporten och uppleva glädjen i att spela tennis.   

– Med konceptet Tennis på gatan vill vi utmana normen och genom att möta nästa generations tennisspelare på deras hemmaplan vill vi göra tennisen mer inkluderande, säger Ola Mårtensson, barn- och ungdomsansvarig på Svenska Tennisförbundet. 

I Göteborg anordnar Volleybollförbundet Beachvolley för alla barn i åldrarna 6 till 15. Från kl. 12 till 15, måndag till fredag är alla varmt välkomna till Beachcenter i Kviberg.  Barn och ungdomar i Göteborg har också chansen att testa på curling under vecka 45. Även i Umeå erbjuds höstlovscurling. 

 Jag hoppas verkligen att många tar chansen och provar på en ny idrott under lovet.  Att hålla på med olika idrotter är bra på många olika sätt. Oavsett om du vill bli så duktig du kan, idrottar för att ha roligt eller både och. Effekterna av allsidig träning är endast positivsäger Linn Rydstedt.  

Läs mer om Framåtfonden.