Fotbollstruppen till OS uttagen – hälften av spelarna hemmahörande i OBOS Damallsvenskan

Förbundskapten Peter Gerhardsson presenterade i dag den trupp som ska representera Sverige i OS-fotbollen som inleds 21 juli. Av 18 spelare är nio hemmahörande i OBOS Damallsvenskan.

Med tre veckor kvar till Sveriges öppningsmatch mot USA den 21 juli har förbundskapten Peter Gerhardsson och assisterande förbundskapten Magnus Vikman nu presenterat den svenska truppen. Totalt är 18 spelare och fyra reserver uttagna, alltså betydligt färre än vad som är normalt vid mästerskap. Det har i sin tur gjort förbundskaptenernas arbete svårare än någonsin.

– Det är klart det varit svårare än normalt sett. Det går inte tänka två spelare per position som vi brukar utan måste ha spelare som kan spela på olika positioner. Dessutom behöver vi tänka på den totala belastningen med tanke på hur tätt det är mellan matcherna. Det är många faktorer som vägts in, men Magnus Vikman och jag har nog aldrig pratat och diskuterat så mycket detaljer kring en uttagning som vi gjort inför den här, säger Peter Gerhardsson till sok.se.

Hälften av spelarna som är uttagna är till vardags hemmahörande i OBOS Damallsvenskan. Det visar att den svenska ligan står sig väldigt stark i ett internationellt perspektiv, menar Sara Pettersson, avtalsansvarig projektledare för Svenska Spels samarbeten med Damlandslaget i fotboll och Elitfotboll Dam

– OBOS Damallsvenskan är en av världens bästa ligor och det är en liga där såväl unga talanger som etablerade proffs kan utvecklas. Att halva den svenska OS-truppen består av spelare som till vardags spelar i våra svenska klubbar är ett bevis på det, säger Sara Pettersson och lyfter fram Svenska Spels engagemang för att utveckla damfotbollen i Sverige.

– Svenska Spel är huvudsponsor till både Svenska Fotbollförbundet och Elitfotboll Dam och satsar stort på att utveckla damfotbollen i Sverige. Vi vill att alla fotbollsspelande tjejer ska få utvecklas på sina villkor och vi är stolta över att under många år ha bidragit till att stärka svensk damfotboll på alla nivåer.

Svenska Spel är också huvudsponsor till Sveriges Olympiska Kommitté och är med och bidrar till att hela den svenska OS-truppen ska få bästa möjliga förutsättningar i sina förberedelser inför mästerskapet i Tokyo.

Sverige möter USA den 21 juli, Australien 24 juli och Nya Zealand 27 juli.

Den svenska truppen:

Målvakter:
Jennifer Falk, BK Häcken
Hedvig Lindahl, Atlético Madrid

Backar:
Jonna Andersson, Chelsea FC
Nathalie Björn, FC Rosengård
Magdalena Eriksson, Chelsea FC
Hanna Glas, FC Bayern München
Amanda Ilestedt, FC Bayern München
Emma Kullberg, BK Häcken

Mittfältare/forwards:
Filippa Angeldahl, BK Häcken
Kosovare Asllani, Real Madrid
Hanna Bennison, FC Rosengård
Stina Blackstenius, BK Häcken
Lina Hurtig, Juventus FC
Sofia Jakobsson, Real Madrid
Madelen Janogy, Hammarby IF
Fridolina Rolfö, VfL Wolfsburg
Olivia Schough, FC Rosengård
Caroline Seger, FC Rosengård

Reserver:
Zećira Mušović, Chelsea FC (målvakt)
Julia Roddar, Washington Spirit (back)
Anna Anvegård, FC Rosengård (mittfältare/forward)
Rebecka Blomqvist, VfL Wolfsburg (mittfältare/forward)