Första juniorslutspelet för tjejer närmar sig

Som en del av svensk ishockeys dam-och flicksatsning genomförs i mars det första juniorslutspelet för tjejer. Slutspelet spelas den 26 mars och från och med 11 mars kvalar två lag per region till det stundande slutspelet.

Som en del av svensk ishockeys dam-och flicksatsning togs beslutet säsongen 2020/2021 om att genomföra ett nationellt juniorslutspel för tjejer. I början av mars kvalar två lag per region till slutspelet som arrangeras den 26 mars.

– Vi har många gånger pratat om att det finns ett stort glapp för tjejer inom ishockeyn mellan TV-pucksåldern och seniorspel. I skuggan av pandemin är det viktigare än någonsin att stimulera spelarna att också vilja fortsätta med sin idrott. Därför känns kvalspel och det stundande slutspelet jättebra att få till, säger Sara Ridderlund, projektledare för svensk ishockeys dam-och flicksatsning 2030.

De fyra regionerna Syd, Öst, Väst och Norr har fått i uppdrag att kvala in två lag till slutspelet. Intresset för att delta i kvalspelet har varit stort och drygt 30 lag har anmält intresse.

– Ishockeyn på flick-och damsidan växer och att kunna satsa på ett juniorspel är ett nödvändigt steg i utvecklingen. Det är glädjande att intresset varit så stort och att så många lag anmält intresse. Det ger oss också en bild av hur underlaget ser ut för att om något år kunna genomföra ett regelbundet juniorspel även på tjejsidan, vilket vi ser behövs för spelarutvecklingen.

För Svenska Ishockeyförbundet är huvudpartnern Svenska Spel en möjliggörare för flera strategiskt viktiga satsningar på flick- och damsidan, bland annat det kommande juniorslutspelet.

– Ishockey ligger svenska folket väldigt varmt om hjärtat och fansen finns över hela landet. Som Sveriges största idrottssponsor är vi stolta och glada att vi får vara med och utveckla svensk ishockey på alla nivåer – från gräsrot i alla de hundratals föreningar som bedriver en fantastisk verksamhet runt om i landet, till elit i landslagen och våra bästa ligor. Satsningar på våra juniorspelare ligger helt i linje med våra satsningar på att utveckla och stärka ishockeyn på flick- och damsidan, säger Patrik Hofbauer, vd och koncernchef på Svenska Spel.