Förde FC Rosengård till SM-guld – prisas av Svenska Spel

FC Rosengårds tränare Renée Slegers fick i måndags, tillsammans med sin företrädare Jonas Eidevall, motta Svenska Spels pris till Årets tränare på Sportbladets gala Damallsvenskans Bästa. Nu tilldelas hon Hejapriset av Svenska Spel, 10 000 kronor för att utveckla sig själv och sitt tränarteam.

Renée Slegers, som varit i klubben sedan 2020, fick i somras ta över som huvudtränare för FC Rosengård när Jonas Eidevall lämnade för att ta över som tränare för Arsenal. Det blev succé direkt. Klubben vann sitt tolfte SM-guld och Renée Slegers betydelse för framgången hyllades stort när hon och Jonas Eidevall tog emot Svenska Spels pris till Årets tränare i måndags.

– Jag är så klart väldigt glad över SM-guldet och sättet vi tagit oss an utmaningen som ett lag, med alla förändringar som skedde i somras. Vi har haft många hinder på vägen men lyckats studsa tillbaka varje gång. Jag har förmånen att få jobba med toppspelare och det är otroligt inspirerande, berättar Renée som beskriver det som tacksamt att ta över ett lag som var välfungerande och dessutom ledde serien med sex poäng.

–  Däremot blev det många förändringar i truppen och vi fick en kort träningsperiod i helgrupp innan höstens matcher, eftersom OS-spelarna kom tillbaka så sent. Jag har försökt bygga vidare på grunden som lades under våren och inte göra för stora förändringar utan balansera upp det som redan var bra med lite nya saker som jag tog med mig in.

”Vi har lyckats vara i nuet”
Renée Slegers menar att nyckeln till framgången ligger i att truppen är starkt med många bra spelare. Hon menar också att laget har varit bra på att vara ödmjuka och samtidigt ha stort självförtroende inför varje motståndare.

– Vi har lyckats vara i nuet och snabbt studsat tillbaka efter motgångar.

Hon beskriver sig själv som uppgiftsorienterad, något som hon menar hjälper henne att vara lugn i stressade situationer. Samtidigt jobbar hon hårt och lägger ned mycket tid på sitt arbete och att få en god relation med spelarna.

– Jag vill lära känna alla spelare och bygga en relation med dem. Sedan är jag en riktig fotbollsnörd som ser mycket fotboll, tänker mycket fotboll och försöker vara kreativ i det.

10 000 kronor till utveckling
Renée Slegers tilldelas Hejapriset av fotbollens huvudsponsor Svenska Spel. Vinstsumman, 10 000 kronor, ska gå till att utveckla henne och hennes ledarteam.

– Vi kommer att köpa in material och verktyg som hjälper oss i vardagen runt träning, match, planering och analysarbete, berättar Renée Slegers.

Sara Pettersson är ansvarig projektledare för Svenska Spels samarbete med Elitfotboll Dam och klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan. Hon gläds med Renée Slegers och FC Rosengårds framgångar.

– Först vill jag rikta ett stort grattis till FC Rosengård – spelarna, Renée, Jonas och övriga ledare. Att leda ett lag till SM-guld är inget enmansjobb, det är många som varit med och bidragit till lagets framgång. Det är därför roligt att vi kan bidra med medel som gör vardagen ännu enklare för laget och för tränarna, sådant som krävs för att utveckla laget ännu mer, säger Sara Pettersson.

Motivering
Guldlaget 2021 behövde spelas ihop och fogas samman både en och två gånger i och med ett händelserikt sommartransferfönster. Både Jonas Eidevall och hans ersättare Renée Slegers lyckades med uppdragen, när de tillsammans coachade fram ett mästarlag. En lyckad växling med facit i hand.