Fanny Roos VM-kvalar med Elitidrottsstipendiet i ryggen

På två år har hon höjt sitt personliga rekord med över en meter och i somras var hon första svenska någonsin att nå drömgränsen 19 meter. Därmed har kulstötaren Fanny Roos från Ljungby kommit närmre och närmre världseliten. I morgon går hon in i kvalet i VM i Doha och hon gör det som åtta i världen och har plötsligt seglat upp som finalkandidat. Samtidigt ska hon sköta sina studier i nationalekonomi och för att få vardagen att gå ihop kommer hon för andra året i rad att tilldelas Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium.

Hennes utveckling har varit strålande. 2017 stötte Fanny Roos, då 22 år gammal, för första gången över 18 meter. Nu, två år senare, har lägstanivån höjts ordentligt och med det också högstanivån. I augusti fick hon för första gången iväg den fyra kilo tunga kulan över 19 meter.

– Det har känts som att om jag verkligen skulle få ihop det så skulle jag kunna göra 19 meter. Men sedan ska det ju göras också och det är jättebra för självförtroendet nu inför VM att jag lyckades, säger Fanny Roos.

Hon menar att hon redan inför säsongen kände att 19 meter inte skulle vara någon omöjlighet.

– Jag har velat öka lite hela tiden och har gjort det under många år. Jag har tänkt att 19 meter skulle vara rimligt i år. Vi har jobbat hårt på teknik och jag har blivit starkare, säger hon och menar att den höjda lägstanivån också har gjort det enklare att stöta riktigt långt.

– Det kändes inte som en fullträff, men det var en bra stöt.

Fristående kurser i nationalekonomi
Vid sidan av idrottandet har Fanny Roos sedan hösten 2015 studerat nationalekonomi på Linnéuniversitetet i Växjö. Hon läser fristående kurser men de ska så småningom leda till en kandidatexamen. Att just läsa fristående kurser har passat henne perfekt.

– På så sätt kan jag anpassa mina studier och ibland plugga lite mer, ibland lite mindre. Men det blir ungefär halvtidsstudier sett över ett år, säger hon och berättar att hon har ungefär 30 högskolepoäng kvar innan hon är färdig med studierna för den här gången.

– Sedan vet jag inte om jag vill plugga mer eller vad jag känner. Det är skönt att plugget får ta den tid det tar. Jag känner ingen stress över att bli klar.

Stipendiat för andra gången
På Idrottsgalan i januari tilldelades Fanny Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Elitidrottstipendium. Stipendiet går till idrottare som kombinerar sin elitsatsning med studier på minst halvtid. I förra veckan blev det klart att hon kommer att tilldelas stipendiet för andra året i rad.

– Jag är väldigt glad och tacksam att jag fick det i januari och att jag får det nu igen! Det gör att jag kan satsa på min idrott, det är en trygghet, säger Fanny, ursprungligen från Ljungby och som främst har använt stipendiepengarna, 25 000 kronor per termin, till att betala hyran i Växjö för att både kunna studera och träna där.

– Jag har också bra stöttning av min förening och av sponsorer, men det här hjälper också till för att kunna satsa på idrotten och bli så bra som möjligt.

Bra stöd från Universitetet
Att kombinera elitsatsningen med universitetsstudier tycker Fanny fungerar bra. Hon har bra stöd från universitetet som hjälper henne att lägga upp studierna så att de passar in i hennes tuffa tränings- och tävlingsschema.

– Vi har det väldigt bra här med ADC (Athletic Development Center, ett samarbete mellan Växjö kommun, Linnéuniversitetet och Svenska Friidrottsförbundet, reds. anm.), de hjälper mig att kombinera. Jag får väldigt bra stöd och hjälp, kan flytta tentor och så när jag tävlar mycket.

Som kulstötare i världseliten tränar Fanny ungefär tio pass i veckan. Det är både för- och eftermiddagsträningar och däremellan är hon oftast hemma och pluggar.

– Jag försöker vara ganska effektiv och är därför hemma och pluggar mest. Jag är inte så ofta på universitetet.

– Ibland tar idrotten väldigt mycket tid och då anpassar jag studierna och den kombinationen funkar väldigt bra för mig, fortsätter Fanny.

Vill utmana världseliten
I morgon drar årets stora höjdpunkt igång för Fanny, VM i Doha. Hennes mål är tydliga – både kort- och långsiktiga sådana.

– Det är att ta steget att försöka ta mig till final och försöka göra det så bra som möjligt, och det siktar jag absolut på att göra.

– Jag vill hela tiden förbättras och bli stabilare. Jag vill göra fler tävlingar över 19 meter och hela tiden närma mig de bästa. I framtiden vill jag så klart vara med och slås om medaljer.

Statistiken gör henne till åtta i världen i år, trea i Europa. Men Fanny vill inte riktigt börja blicka mot nästa sommar och EM som då går i Paris. Först är det VM som gäller sedan får hon se vad som händer nästa år.

– Men det blir en kul sommar som jag ser fram emot!