Andreas Domeij, Ida Ingemarsdotter, Mattias Nilsson och Martina Höök är de tränare som ska ansvara för Team Svenska Spel.

Erfaren kvartett ska leda Team Svenska Spel mot nya framgångar

Svenska Spels och Svenska Skidförbundets gemensamma satsning på utvecklingslandslaget, Team Svenska Spel, leds i år av fyra mycket erfarna tränare, Martina Höök, Ida Ingemarsdotter, Mattias Nilsson och Andreas Domeij. Teamet kommer under året verka på tre orter; Falun, Östersund och Umeå. Detta var några av de nyheter som Svenska Skidförbundet presenterade på en pressträff på torsdagsförmiddagen.

Svenska Spel och Svenska Skidförbundet längd inledde för ett knappt år sedan ett långsiktigt samarbete där Svenska Spel gick in som Presenting partner till längdlandslaget. I samarbetet ligger också en satsning på utvecklingslandslaget Team Svenska Spel, en satsning som under den gångna säsongen verkligen gav resultat. Flera av åkarna var tongivande i junior- och U23-VM och tog där ett flertal medaljer.

Redan nu står det klart att Linn Svahn, vinterns stora utropstecken och vinnare av sprintcupen, tar steget från Team Svenska Spel rakt upp i A-landslaget. Hon får där sällskap av Emma Ribom och Moa Lundgren som den gångna säsongen också var en del av Team Svenska Spel.

Johanna Hagström, Moa Olsson, Fredrik Andersson och William Poromaa lämnar även de Team Svenska Spel och tar steget till Team Bauhaus, där åkare som nosar på en plats till A-landslaget ingår.
Man kan kort och gott konstatera att satsningen på Team Svenska Spel har varit lyckad.

– Det är verkligen kul att se vilka kliv de har tagit den här vintern och kul att se att det hårda jobb vi gjort har gett resultat, säger Ida Ingemarsdotter, som varit tränare för Team Svenska spel den gångna säsongen.

Delat ansvar i Östersund
Nu inleds arbetet med att sätta teamet för säsongen 2020/2021.

– Vi jobbar just nu med att bestämma vilka strukturer och kriterier som ska gälla vid uttagning av åkare till Team Svenska Spel, berättar den nye landslagschefen Anders Byström.

En nyhet inför den kommande säsongen är att Team Svenska Spel kommer ha sin bas på tre orter; Falun, Umeå och Östersund. Inom kort presenteras vilka åkare som kommer ingå i teamet, men redan i dag presenterades vilka tränare som kommer ha ansvar för åkarnas utveckling på respektive ort.

I Östersund kommer Martina Höök och Ida Ingemarsdotter dela på ansvaret för Team Svenska Spel. Båda var med redan den gånga säsongen och Ida Ingemarsdotter ser verkligen fram emot att få ta sig an teamet ännu en säsong.

– Det ska bli väldigt roligt att fortsätta jobba med den här kategorin åkare som är på väg uppåt i sina karriärer, säger Ida och berättar att hon och Martina Höök kommer att ta ett väldigt tätt samarbete.

– Det blir en bra utveckling av verksamheten att ha den på hemmaplan, för det är där mycket träning sker. Det kommer lyfta åkarna som ingår i grupperna.

I Falun är det Mattias Nilsson som kommer ha huvudansvaret. Mattias har de senaste säsongerna varit en del av tränarteamet för A-landslaget, men får nu ansvar att utveckla Team Svenska Spel-åkarna i Falun.

– Det känns jätteinspirerande! Det är väldigt roligt, och mina tränarkollegor är individer som jag känner sedan tidigare. Jag vet hur mycket kompetens som finns i teamet så det känns jättespännande, säger Mattias.

Erfaren debutant i Umeå
I Umeå blir det den tidigare förbundskaptenen för Parasportlandslaget, Andreas Domeij, som får ansvaret. För Andreas blir det debut inom Svenska Skidförbundets landslagsverksamhet.

– Det känns fantastiskt häftigt och otroligt inspirerande. Jag älskar ju skidåkning och för mig är det en ynnest att vara med på en sådan här resa, och få svensk skidåkning att bli ännu bredare.

Alla är de nyfikna på vad satsningen med de tre orterna kommer att bidra till, men att det kommer gynna både åkarna och dem själva i deras tränarroller råder det inga tvivel om.

– Det är positivt att vi kan göra en närmare uppföljning, vara närvarande hela tiden. Man kan jobba med en sak, släppa den och sedan ta upp den igen. Det blir mer kontinuitet, det är jag helt övertygad om, säger Ida Ingemarsdotter och får medhåll av både Andreas och Mattias.

– Man kan se detaljer som man jobbar med kontinuerligt, och det ser jag väldigt mycket fram emot. Kontakten med åkarna är kärnan i tränarskapet och det är en ynnest att få ha den i det här formatet, säger Mattias.

– Eftersom vi är ett tajt team kommer vi kunna hjälpa till med smådetaljer oftare, inte bara på läger. Vi kommer kunna hjälpa åkarna under hela året. Får man hjälp oftare är jag övertygad om att det blir en stor förbättring och det blir enklare att uppfylla de mål som åkarna har, fyller Andreas i.

Positiv satsning i spåren av corona
Mattias Nilsson lyfter att den situation som nu råder i världen, med osäkerhet kring resor och så vidare, bidrar till att det blir än viktigare med bra träningsmöjligheter på hemmaplan. Därför menar han att satsningen på tre teamorter kom lägligare än vad man från början hade kunnat ana.

– När det blir sådana begränsningar som vi har nu är det ännu viktigare att ha ett bra erbjudande på hemmaplan. Det är på de här orterna som det bedrivs mest verksamhet, och vårt mål är att det ska ske i synergi med universitet och andra verksamheter där åkarna är aktiva. Det ska stärka hela skid-Sverige.

Det nya tränarteamet har i dagarna påbörjat planeringen inför säsongen och för de flesta åkarna har träningsperioden precis dragit igång på allvar. För Ida Ingemarsdotter, som alltså var med också den gångna säsongen, blir det nu viktigt att utvärdera vad som gått bra och vilka lärdomar man kan dra inför det kommande året.

– Vi får sätta oss ned och se vad vi har bedrivit för någonting, och tillsammans med nya teamet se vad vi ska fokusera på utifrån orter, förutsättningar och så vidare. Hur vi ska jobba är vad vi tränare nu tittar på och planerar.

Tydliga målsättningar
Ida och hennes kollegor har tydliga målsättningar, i alla fall för dem själva.

– Nu när man är ledare vill man ju att åkarnas utvecklingskurva ska gå uppåt och att de ska hålla sig friska. Ungefär som när man var aktiv, men då ville man ha den kurvan själv, konstaterar Ida som själv har sex VM- och två OS-medaljer i bagaget.

Mattias Nilsson har också han höga förhoppningar på en stark utveckling för teamåkarna.

– Jag ser fram emot att se en utveckling. Det handlar för oss tränare mycket om att jobba hårt för att bidra till åkarnas utveckling, och det kommer ge resultat. Jag ser verkligen fram emot att se resultatet av det gedigna jobb som jag vet att åkarna lägger ner.

Andreas Domeij är inne på samma spår han.

– Jag vill att åkarna känner att de utvecklas, annars skulle jag inte hoppa på det här. Sedan drömmer jag om att åkarna vågar testa att köra hårdare än vad de är vana vid. Min förhoppning är att de ska känna trygghet och tro på sig själva.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån och Ulf Palm