Emma Östlund Årets genombrott i OBOS Damallsvenskan – skänker priset till moderklubben Adolfsbergs IK

KIF Örebros mittback Emma Östlund vinner Svenska Spels pris till Årets genombrott i OBOS Damallsvenskan. Priset delades i kväll ut under den nyinstiftade galan Damallsvenskans bästa som sändes i Aftonbladet TV. Emma tilldelas nu 10 000 kronor av fotbollens huvudsponsor Svenska Spel som hon skänker till sin moderklubb Adolfsbergs IK.

I kväll sändes galan Damallsvenskans bästa där spelare och tränare hyllades för fantastiska prestationer under den gångna säsongen. Ett av priserna som delades ut var Svenska Spels pris till Årets genombrott, ett pris som tilldelades KIF Örebros Emma Östlund.

– Det känns jätteroligt och jag är väldigt stolt över det här priset, säger Emma som menar att årets säsong har varit speciell för henne.

– Det här är första året jag spelat så pass mycket som jag gjort på den här nivån. Det har varit lärorikt och roligt.

Dörren öppnades efter Kullbergs flytt
Förra hösten kom Emma tillbaka efter en svår korsbandsskada, och det var egentligen inte alls säkert att hon skulle ta en ordinarie plats i KIF Örebros mittlås. Men när Emma Kullberg i november förra året skrev på för Kopparbergs/Göteborg FC öppnades en dörr för Emma Östlund som hon klev in i och sedan inte tagit klivet ur.

– Jag har varit i mitten och haft ytterbackar runt mig, och jag tror att vi backar känner varandra väldigt bra och det gör att vi kan stärka varandra i våra svagheter. Vi jobbar mycket med hur vi i backlinjen ska agera, och det har gjort att vi alla känner oss säkrare i våra positioner och att vi blivit bättre både som lag och som individer, berättar Emma och förklarar att hon är väldigt nöjd med hur laget har presterat under året.

– Vi hade många nya inför årets säsong, vilket gjorde att vi inte visste hur vi skulle få ihop det. Men vi har alla gjort mycket för att vi ska trivas med varandra och hitta det spel som tränarna vill ha. Det har varit mycket upp och ned, men jag tycker att vi har gjort en bättre säsong än vad de flesta trodde.

– Personligen visste jag ju inte riktigt hur det skulle bli, eftersom jag inte spelade så mycket på den här positionen förra året då jag kom tillbaka från min skada. Men det har känts bättre och bättre hela året

”Det var där min resa började”
Emma tilldelas 10 000 kronor av Svenska Spel att skänka till sin moderklubb, Adolfsbergs IK. Hon menar att det känns väldigt bra att nu få ge tillbaka till klubben som genom året har betytt så mycket för henne.

– Det var där min resa började. Min tränare Richard Halldén trodde mycket på mig och därför fick jag lov att spela med killarna tills jag var 14–15 år, berättar Emma och fortsätter:

– Klubben har skickat mig i rätt riktning och utvecklat min fotbollspotential. Jag är glad att de får ta del av det här priset, de förtjänar det.

Svenska Spels sponsringsprojektledare Sara Pettersson gläds med Emma och är glad att kunna vara med och bidra till att stärka hennes moderklubb, Adolfsbergs IK.

– Svenska Spel är Sveriges största idrottssponsor och idrottens bästa vän. Vi vill vara med och stötta från gräsrot till elit, för det är genom en riktigt bra breddverksamhet som vi kan få en stark elit. Det är precis därför vi på det här sättet vill visa vår uppskattning för Adolfsbergs IK som fostrat en spelare som verkligen gjort stora framsteg under året och som etablerat sig på högsta nationella nivå.

Med Svenska Spels pris till Årets genombrott i handen blickar Emma nu fram mot nästa år, ett år då hon hoppas ta nya steg i sin utveckling.

–  Jag vill hålla mig skadefri och få så mycket speltid som möjligt, och därigenom förhoppningsvis ta nya kliv. För lagets del handlar det om att med ny tränare bygga vidare på det vi gjort i år och som vi lyckats bra med.