Elsas och Alvars drömmöten – räddade straffar och tunnlade idolerna i Kopparbergs/Göteborg FC

12-åriga Elsa och 10-årige Alvar upplevde en oförglömlig höstlovstorsdag när fotbollens huvudsponsor Svenska Spel förverkligade deras drömmöten med idolerna Jennifer Falk och Filippa Curmark i Kopparbergs/Göteborg FC.
– Det har varit jätteroligt, säger Elsa glatt.

Under säsongen har fotbollens huvudsponsor Svenska Spel låtit fans ansöka om ett drömmöte med en spelare, en ledare eller ett helt lag i OBOS Damallsvenskan och Elitettan. Två av nomineringarna gällde 12-åriga Elsa och 10-årige Alvar.

”Min 10-årige son Alvar älskar fotboll. De senaste åren har han varit med mig på Valhalla IP och hejat fram Kopparbergs/Göteborg FC och hans favoritspelare är Filippa Curmark. Det vore en dröm att få träffa henne och lattja lite boll tillsammans”, skrev Alvars pappa i sin nominering.

Elsas mamma önskade att dottern skulle få träffa Jennifer Falk och skrev att ”Elsa är själv målvakt och vill utvecklas i sporten hon älskar”.

Jätteglad och chockad
På torsdagen, bara dagar efter EM-kvalmatcherna mot Lettland och Island, där Jennifer höll nollan två gånger om och där Filippa gjorde mål efter bara 25 minuter på plan i sin landslagsdebut, var det dags att uppfylla Elsas och Alvars drömmöten.

– Jag vaknade ganska tidigt i morse, berättar Elsa som blev glatt överraskad när hon fick beskedet om drömmötet med Jennifer Falk.

– Pappa berättade en dag innan träningen att det skulle ske. Jag visste att mamma nominerat mig, men jag trodde inte att det skulle hända. Jag blev jätteglad och chockad, säger hon.

Elsa bor i Västra Frölunda, är målvakt i ett av IF Västers flicklag och ser verkligen upp till Jennifer Falk.

– Jag tycker hon är en jätteduktig målvakt, som är orädd och så. Hon vågar testa nya saker, är stabil och styr lagkamraterna så att allt blir bra.

Räddade alla straffar
När Elsa kom till Nya Ullevi, dit Kopparbergs/Göteborg FC flyttat sin träning just den här dagen, fick hon inte bara se laget förbereda sig inför slutstriden i OBOS Damallsvenskan. Hon fick också testa hur det är att vara målvakt i landets just nu bästa fotbollslag. I slutet av träningen fick 12-åringen dra på sig handskarna och ställa sig i målet när spelarna tränade straffar mot henne. Jennifer Falk stod vid sidan och berättade för henne var spelarna brukade slå sina straffar.

– Och jag räddade alla, berättar Elsa stolt. Det kändes kul, och ja, lite nervös var jag.

Jennifer Falk var mycket nöjd med sin nya adept.

– Jag tyckte hon kändes lugn och stabil och hon var bra med fötterna. Hon sa att hon spelade back också, och på slutet var hon med och spelade lite och kändes väldigt lugn med fötterna, så det var kul att se.

Landslagsmålvaktens tips – våga misslyckas
Elsa fick också med sig några enkla tips om hur man blir en bra målvakt.

– Att våga testa nya saker så att man utvecklas och inte bara stannar, för då lär man sig inget. Och sen att vara orädd, berättar Elsa.

– Jag sa att det är viktigt att våga misslyckas, för om man bara gör saker man redan kan blir man inte bättre, fyller Jennifer i och påpekar att det var något som Elsa verkligen tog till sig.

– Hon fick en fråga om vad hon skulle ta med sig härifrån och då svarade hon just att våga misslyckas, och det är väldigt bra för när man är 12 år så är det inte så lätt att säga att man ska misslyckas.

Tunnlade Filippa Curmark
I andra änden av planen spelade Alvar och Filippa Curmark med varandra.

– Vi passade lite till varandra och jag fick tunnla henne. Det var inte så svårt, skrattar Alvar.

– Det fick jag bjuda på, svarar Filippa glatt.

Alvar har följt Kopparbergs/Göteborg FC nästan så länge han kan minnas. Redan som fem-, sexåring började han följa med sin pappa Kewin till lagets träningar och matcher och för två år sedan blev han supporter på riktigt. Och trots att han sett Filippa Curmark på nära håll så många gånger förr kände Alvar att det var något speciellt han nu fick vara med om. Att verkligen få prata med sin stora idol och också få spela med henne.

Och anledningen till att det just blev Filippa som blev hans stora idol har egentligen ingenting med hennes fotbollsspelande att göra, berättar Alvar.

– Hon har tatueringar, är tuff och cool. Hon är bra, förklarar han.

”Han ser upp till oss”
Att Alvar är en av lagets yngsta supportrar är givet, och han är också en supporter som har gjort stort intryck på spelarna.

– Alvar har ju varit med väldigt länge med sin pappa. När jag kom hit för sex år sedan var han liten, men jag minns honom väldigt väl. Han ser upp till oss, berättar Filippa som också är glad att kunna vara en ung killes stora idol.

– Det är ju bara roligt, verkligen. Jag gör något som han tycker är roligt att se, eller som han vill bli bättre på och att inspirera på så sätt är jätteglädjande.

”Hon var jättesnäll”
Både Elsa och Alvar är väldigt nöjda med sina drömmöten och menar att dagen blev väldigt rolig.

– Det har varit jätteroligt! Det bästa var att få prata med och träffa Jennifer, och skjuta straffarna. Hon var jättesnäll, säger Elsa.

Också Filippa och Jennifer är väldigt nöjda med att få ha varit värdar för Elsa och Alvars drömmöten.

– Det var jätteroligt att få träffa Alvar och Elsa, prata med dem och att de fick se hur vi tränar. Det är ju speciellt för oss också. Tidigare har vi haft fans som kollat på träningarna, tagit kort och så, men i år har det varit annorlunda, berättar Filippa Curmark.

– Det var kul att se hur glad Elsa blev när hon var med på träningen. Och att hon tog alla straffar var riktigt bra, fyller Jennifer i.

Både Elsa och Alvars föräldrar intygar hur mycket dagen betydde för deras barn.

– Alvar har gått med ett leende upp över öronen hela dagen, avslöjar Alvars pappa Kewin.