Elitidrottstipendiet skapar möjligheter efter idrottskarriären
Stockholm 17 januari 2017
Larmrapporter de senaste åren har visat att så många som upp till 60-70 procent av proffsspelare inom amerikansk fotboll och basket lider av psykiska och/eller ekonomiska problem efter avslutad karriär.
– Att många elitidrottare upplever en stress i övergången till ett nytt liv efter idrottskarriären ser vi även i Sverige, säger Martin Carlsson-Wall, Associate professor och chef för Center for Sports and Business på Handelshögskolan i Stockholm.
För att proaktivt stötta idrottare som vill kombinera en elitkarriär med akademiska studier delar Svenska Spel och Riksidrottsförbundet ut elitidrottstipendiet varje år. Stipendiet är på 50 000 kronor och tilldelas 75 idrottare på landslagsnivå. Syftet är att möjliggöra en elitidrottskarriär och studier på högskola eller universitet. Genom åren har fler kända idrottare som till exempel Charlotte kalla, Therese Alshammar och Lars Frölander lyckats kombinera sina karriärer med högre studier.
– På Handelshögskolan hjälper vi idrottare på två sätt. För det första har vi en särskild kvot som specifikt värderar idrottsmeriter i antagningen till vårt kandidatprogram. Av de 300 studenter som börjar vår grundutbildning tar vi in 15-20 tjejer och killar denna väg. För det andra har vi sedan 2011 den specifika utbildningen Management Diploma for Athletes (MDA) som är en ettårig utbildning som ges tillsammans med Johan Cruyff Institute och EY. Peter Forsberg, Magdalena Forsberg, Per-Ulrik Johansson och Therese Borssén är exempel på idrottare som gått denna utbildning, säger Martin Carlsson-Wall.
Bland årets elitstipendiater kan bland annat nämnas gymnasten Lina Sjöberg som studerar på juristprogrammet på Uppsala universitet, Daniella Nero som kombinerar en elitsatsning inom simhopp med studier på Karolinska Institutets läkarprogram och Mia Bromander som studerar på Konstfack samtidigt som hon elitsatsar på boxning.
– Förutom att akademiska studier ofta ger den enskilda idrottaren ett välbehövligt avbrott under dagen och en andra identitet är det också en enorm merit på arbetsmarknaden. Många av Handelshögskolans partnerföretag beskriver specifikt hur de letar efter ”multitalanger” och då är kombinationen idrott och universitetsstudier väldigt eftertraktat. Att Riksidrottsförbundet och Svenska Spel ger ut detta stipendium är därför mycket roligt och jag tror att såväl idrottare, tränare och de enskilda universiteten där stipendiaterna verkar är mycket tacksamma och stolta, säger Martin Carlsson-Wall.
Mia Bromander är en av årets elitidrottsstipendiater, säger så här om elitidrottstipendiet:
– För mig innebär stipendiet att jag slipper jobba extra i år och kan fokusera mer på mina studier och min idrottskarriär.
Som damboxare får hon finansiera sin satsning helt själv.
– Jag kan inte leva på min boxning. Ska du få stöd från Sveriges olympiska kommitté måste du vara OS-boxare och tävla i någon av de tre viktklasserna som damerna tävlar i OS, vilket jag inte gör.
– Därför är det självklart för mig att skaffa mig en civil utbildning. Jag utbildar mig till bildlärare och det är något jag skulle vilja jobba med efter karriären.
Här hittar ni årets stipendiater:
http://www.svenskidrott.se/globalassets/svenskidrott/dokument/undersidor/elitidrott/stipendiet/elitidrottsstipendium-2016-2017.pdf
Fakta elitidrottstipendiet:
Elitidrottsstipendiet delas ut av Svenska Spel och Riksidrottsförbundet och ska möjliggöra för den aktiva att kunna kombinera elitidrott och studier efter gymnasiet. Stipendiet är på 50 000 kronor per stipendiat och delas ut en gång per termin (25 000 kronor per termin) till 75 aktiva.
För mer information, kontakta:
Martin Carlsson-Wall
Chef för Center for Sports and Business, Handelshögskolan i Stockholm
martin.carlsson-wall@hhs.se
0730-440 900
Johan Söderkvist, PR, Svenska Spel
johan.soderkvist@svenskaspel.se
070-24 53 116