Elitidrottstipendiaten Gustav Hökfelt gästar Heja-studion – berättar om livet som landslagssimmare och läkarstudent
Gustav Hökfelt har två svenska rekord i simning och tillhör landslaget. Samtidigt studerar han till läkare på Karolinska Institutet i Stockholm och fick i höstas Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium. I Svenska Spels Heja-studio berättar Gustav om livet som elitidrottande läkarstudent.
Svenska Spel och Riksidrottsförbundet delar varje år ut Elitidrottsstipendiet till cirka 50 idrottare som alla kombinerar sin elitidrottssatsning med studier på minst halvfart. Stipendiet är på 50 000 kronor fördelat på 25 000 kronor per termin. I en serie avsnitt av Svenska Spels Heja-studio intervjuas några av dem som fick stipendiet hösten 2020.
En av dem är simmaren Gustav Hökfelt, som vid sidan av sin satsning läser till läkare på Karolinska institutet i Stockholm.
I Svenska Spels Heja-studio berättar Gustav om hur det ens kom sig att han började simma.
– Jag är uppvuxen med lantställe väldigt nära vattnet och mina föräldrar tyckte att det var viktigt att jag kunde simma. När jag var liten hade jag tydligen en tendens att hoppa i vattnet även om jag inte kunde simma, så att jag sjönk ned till botten hela tiden. Så simkunnigheten var den stora anledningen till att jag sattes i simskola, berättar Gustav tidigt tyckte att simning var en rolig idrott och också kanske den enda idrott som han hade någon som helst fallenhet för.
Men han menar själv att han inte var någon talang och hade svårt att konkurrera med de bästa i sin egen ålder. Som ungdom kvalificerade han sig till bara ett ungdoms-SM. Dock fanns det hela tiden en vilja att bli riktigt duktig. Med den inställningen, och drömmen om att få en utbildning i USA betald, sökte han ett stipendium och kom in på college. Där satte han också sitt första svenska rekord.
I dag är Gustav svensk rekordhållare på både 50 och 100 meter ryggsim på lång bana. Samtidigt studerar han heltid till läkare och kombinationen mellan studierna och idrotten går förvånansvärt bra, menar han.
– När jag började läkarlinjen trodde jag att jag skulle vara tvungen att välja, men jag tajmade det ganska bra kan man säga med en skada jag hade.
Kunde fokusera tack vare skadan
Sommaren 2018 skadade han axeln och kunde då helt fokusera på studierna.
– Då kunde jag komma in i det hela och lära mig lite vad man behövde gå på och vad man kanske kunde skippa. Jag skulle nu säga att jag har blivit lite av en expert på vad som krävs för att man ska klara av studierna men samtidigt ha ganska mycket tid vid sidan om.
Elitidrottsstipendiet underlättar också livet som kombinerande elitidrottsman och student.
– Det har betytt otroligt mycket. Det gör att man kan slappna av lite mer i vardagen. Som simmare, speciellt på den nivå jag är som ganska duktig men ingen världsstjärna, är det inte så mycket pengar i simning. Framför allt nu under en pandemi när det knappt varit några tävlingar alls, så har det inte kommit in så mycket pengar, vilket har gjort det lite svårare för många.
– Det här stipendiet har gjort att det fungerat väldigt bra för mig.
Se hela intervjun på Svenska Spels Youtube-kanal.
Tidigare intervjuer med Elitidrottsstipendiater
Beachvolleyspelaren och KTH-studenten Jonatan Hellvig
Basketspelaren och Handelsstudenten Klara Lundquist