Efter succén på Idrottsgalan – Eskilstunadottern Maja Åskag skänker 50 000 kronor till moderklubben Råby Rekarne FIF

Under gårdagens Idrottsgala utsågs friidrottaren Maja Åskag till årets nykomling. Därmed fick Åskag även motta Hejapriset på 50 000 kronor som delades ut i samarbete med Svenska Spel, Idrottsgalans huvudsponsor. Åskag väljer nu att skänka prispengarna till moderklubben Råby Rekarne FIF där de ska investeras i föreningens ungdomsverksamhet. – Jag vill skänka pengarna till min hemmaklubb och moderklubb som ställt upp och visat otroligt mycket stöd trots små tillgångar. Hos Råby Rekarne finns något som passar alla och man känner sig alltid välkommen oavsett vem man är, säger Maja Åskag.

På måndagens Idrottsgala prisades några av Sveriges allra främsta idrottsstjärnor. Bland andra utsågs Maja Åskag, som under 2021 tog hem fyra internationella mästerskapsguld, till årets nykomling. Åskag fick därmed även ta emot Hejapriset som delades ut i samarbete med galans huvudsponsor Svenska Spel. Hejapriset innebär att Åskag får 50 000 kronor att skänka till valfri svensk idrottsförenings ungdomsverksamhet.

– Råby Rekarne är en liten klubb som drivs av stort engagemang och bra värderingar. Nu är det min tur att ge tillbaka till dem som hjälpt och stöttat min karriär sen dag ett, säger Maja Åskag som i somras blev historisk då hon som första svensk tog två JVM-guld i samma mästerskap.

Råby Rekarne FIF är otroligt glada över gesten.

– Wow! Det är så stort att Maja fick priset och stort för oss som förening! Att Maja väljer oss som mottagare av Hejapriset ser jag som ett kvitto på att hon trivs i Råby Rekarne och att hon uppskattar sättet vi bedriver vår ungdomsverksamhet på. Det viktigaste vi har för att utveckla barn och ungdomar inom friidrotten är våra ledare. Hejapriset ska vi nog använda till ledarutveckling så vi kan fortsätta sprida rörelseglädje och driva friidrottsträning i Råby Rekarne FIF och Eskilstuna kommun. Tack Svenska Spel och tack Maja Åskag, säger Henrik Arnedal, ordförande Råby Rekarne FIF.

Jimmy Sandberg, sponsringsprojektledare på Svenska Spel, betonar vikten av att ge tillbaka till ungdomsidrotten.

– Svenska Spel är Sveriges största idrottssponsor, från gräsrot till elit. Under Idrottsgalan känns det självklart att vi möjliggör för några av våra främsta atleter att ge tillbaka till föreningar som betyder mycket för dem. Idrotten är en viktig samlingsplats för såväl unga som gamla och jag är övertygad om att Råby Rekarne FIF kommer förvalta medlen på ett ypperligt sätt, säger Jimmy Sandberg.