Efter flera skrällar – nu väntar slutspel i Svenska Cupen

Gruppspelet i Svenska Cupen är avslutat och nu väntar ett spännande slutspel. Som så många gånger tidigare kan konstateras att Svenska Cupen är skrällarnas cup och att inget lag är säkert.

I helgen avgjordes gruppspelet i Svenska Cupen för herrar och på lördag den 13 mars inleds kvartsfinalspelet när IFK Norrköping tar emot BK Häcken och Hammarby IF ställs mot IFK Trelleborg.

Av de åtta kvartsfinallagen är sex hemmahörande i Allsvenskan och två i Superettan, och det var flera allsvenska lag som åkte ut redan i gruppspelet, till exempel de regerande svenska mästarna Malmö FF och fjolårets cupvinnare IFK Göteborg.

– Svenska Cupen är verkligen skrällarnas cup, det har vi återigen sett bevis på. Jag tror att det var få som trodde att giganterna Malmö FF inte skulle ta sig vidare från gruppspelet. Men det är också det som är charmen med Svenska Cupen och en av anledningarna till att vi på Svenska Spel är partner till den, säger Sara Pettersson, sponsringsprojektledare på Svenska Spel.

Det är svår att ta sig vidare från gruppspelet då det bara är ett lag från respektive grupp som går vidare till kvartsfinal. Tittar man på hur de åtta grupperna slutade är det tydligt att flera lag från lägre divisioner var med och fajtades om en kvartsfinalplats.

– Grupp 1 vanns av Västerås SK, en poäng före GAIS som i sin tur hade både Malmö FF och allsvenska nykomlingen Halmstads BK bakom sig. BK Häcken var bara en poäng före division 1-klubben Dalkurd och Trelleborg slog ut allsvenska IK Sirius och Örebro SK, konstaterar Sara Pettersson.

Slutspelet inleds till helgen med kvartsfinaler. Sedan väntar semifinaler helgen 20-21 mars. När finalen spelas är ännu inte kommunicerat. Vinnaren av Svenska Cupen får en direktplats till kvalspelet till UEFA Europa League.

Gruppspelet i Svenska Cupen för damer inleds på lördag 13 mars.

Kvartsfinaler Svenska Cupen herrar 2021

Kvartsfinal 1
Degerfors IF – Västerås SK
Söndag 14 mars 16.00

Kvartsfinal 2
Djurgårdens IF – Östersunds FK
Söndag 14 mars 13.00

Kvartsfinal 3
IFK Norrköping – BK Häcken
Lördag 13 mars 16.00

Kvartsfinal 4
Hammarby IF – Trelleborgs FF
Lördag 13 mars 13.00