Det här vill svenskarna göra innan de dör. Men bara 3 av 10 har en Bucket List.

När svensken får lista vad de vill hinna med innan de dör är det inte att köpa dyra bilar eller stora hus. Istället hamnar upplevelser överst på listan. Framför allt är det en riktig drömresa som svenska folket vill hinna med innan det är för sent. Det visar en ny undersökning från Lotto som kartlagt vad svenskarna har på sin Bucket List. 

På fredag publiceras resultatet från undersökningen som visar att var tredje svensk har skrivit en så kallad Bucket List. Uttrycket kommer från engelskans ”kick the bucket” – en omskrivning för att gå i graven – och är en lista med drömmar man vill uppnå innan det är för sent. Svenskarnas listor domineras helt av upplevelser, med resor och äventyr i centrum, tätt följt av att lära sig nya förmågor och att träffa intressanta människor.

Nu vill svenskarna uppleva istället för att köpa

Svenska Spel betalade under 2016 ut 349 miljonvinster, där Lotto genererade 111 stycken och med drömvinsterna de största vinsterna. Genom åren har vinnarambassadör Pierre Jonsson pratat med tusentals nyblivna miljonärer och drömvinnare. Han har märkt en tydlig förändring. Nu är det upplevelsen som ligger högst upp på önskelistan.

– För några år sedan sade de flesta att de skulle slå till på drömbilen, drömbåten eller drömhuset. Men de senaste åren när jag ringt och berättat att de vunnit på Lotto är det resor och äventyr som ligger högst upp på önskelistan, säger Pierre.

De mest populära upplevelserna enligt svenska folket:

  • Fler än 8 av 10 drömmer om att resa i världen innan de dör – främst till ett land långt bort, som USA, Australien och Nya Zeeland.
  • Fler än hälften drömmer om att lära sig något innan de dör – främst språk, något musikaliskt eller en idrott.
  • 1 av 4 drömmer om att träffa en speciell person innan de dör – bland svenskarnas önskepersoner finns Barack Obama, Dalai Lama, kronprinsessan Victoria och Zlatan.
  • Hälften drömmer om att resa i Sverige och en tredjedel drömmer specifikt om Norrland, t ex Kebnekaise, Treriksröset och Ishotellet, vilket gör det till den överlägset mest populära delen av Sverige.
  • Hälften drömmer också om att prova på något innan de dör – framförallt ett äventyr. Fallskärm, actionsporter, att köra bil eller mc och bestiga berg står högt upp på listan.
  • Brist på pengar och tid är de två främsta anledningarna som hindrar svenskarna från att beta av sin Bucket List.

Möt Alexander, 26 år – vars liv kretsar kring sin Bucket List.

Alexander Waltner, som driver resebloggen Swedish Nomad, har under flera år rest runt i världen på heltid för att beta av sin Bucket List. Han framhåller vikten vid att göra en lista för att just kunna förverkliga sina drömmar, vilket även är något han uppmuntrar fler svenskar att göra.

– Att ha en egen Bucket List har gjort mig mer målmedveten och kreativ. Det har också gjort det enklare att gå från ord till handling och fått mig att upptäcka massvis av nya platser. Jag vill verkligen uppmuntra alla att göra en egen lista, men låt det ta sin tid.

Så gör du en egen Bucket List – Alex ”Swedish Nomad” Waltners bästa tips

1. Hämta inspiration från andra. Världen är stor och du kommer spara mycket tid på att inspireras av andra och deras listor. Sök på Instagram, Google, Pinterest och på bloggar. Du kommer nog bli förvånad över hur många coola platser det finns som du aldrig tidigare hört talas om.

2. Brainstorma. Hitta en lugn plats. Sätt på en bra låt. Låt tankarna flöda. Några exempel som du kan utgå ifrån: Platser du vill besöka, maträtter och drycker du vill smaka, filmscener du skulle vilja uppleva i verkliga livet eller aktiviteter du vill prova på.

3. Var realistisk men våga dröm. Hitta en balans mellan rimliga mål inom en överskådlig framtid blandat med ditt livs största drömmar. Ju fler grejer du kryssar av, desto närmre kommer dina största drömmar kännas. 

4. Försök inte skriva allt på en gång. När du sätter i gång kommer du säkert direkt komma på 5-10 saker du verkligen vill göra, men troligtvis finns det mer än så. Att skriva en riktigt bra Bucket List tar tid och det finns ingen anledning att stressa.

5. Prioritera och sortera. Sätt nummer mellan 1-10 på hur gärna du vill kryssa av varje punkt. Sortera dem i olika kategorier och ta bort de punkter som hamnar på den lägre skalan. Då blir din Bucket List mer motiverande. 

För mer information, kontakta:

Johan Svensson, Svenska Spel PR

Tfn 0700874540

johan.svensson@svenskaspel.se

Om undersökningen

Metod: Webbaserade intervjuer i Userneeds panel

Antal intervjuer: 1016 st

Fältperiod: 26 maj-1 juni 2017

Målgrupp: Allmänheten 18-75 år

Frågor: Mestadels öppna frågor som därefter kodats i kategorier

Resultaten är viktade efter kön och ålder för att representera allmänheten i Sverige (18-75 år)