Det här är svenskarnas favoritspel – både Lotto och Trivial Pursuit i toppen

Tredje storvinsten på Lotto till Torsby. Foto: Adam Wrafter / BILDBYRN / Cop 233

När svenskarna rangordnar sina favoritspel alla kategorier kniper Lotto första platsen framför Triss och V75. Det visar en ny undersökning som Svenska Spel gjort i samarbete med undersökningsinstitutet Norstat där 3 780 svenskar har svarat på frågor om spel.

När svenskarna får svara på vilket deras favoritspel är säger nästan sju procent av de tillfrågade Lotto. På andra och tredje plats kommer Triss och V75, båda på dryga fyra procent. Fjärde platsen kniper Trivial Pursuit, det populära sällskapsspelet, medan femte platsen går till datorspelet The Sims.

Svenskarnas favoritspel

  1. Lotto
  2. Triss
  3. V75
  4. Trivial Pursuit
  5. The Sims
  6. Candy Crush
  7. Poker
  8. Stryktipset
  9. Oddset
  10. Monopol

– Det är självklart kul att Lotto och Triss hamnar så högt upp på listan, men V75 kommer inte långt efter. Bubblare att nå 5-i-topp är Candy Crush och Poker. Det är en härlig mix av olika typer av spel, men det är lite överraskande att så många uppger ett spel om pengar som sitt favoritspel. Kanske beror det på mängden spelreklam och diskussionerna inför den kommande omregleringen av spelmarknaden. Eller så har spel för många blivit synonymt med spel om pengar, säger Martin Johansson, omvärldsanalytiker på Svenska Spel.

Lotto är topp tio oavsett kön eller ålder, men det finns andra tydliga demografiska skillnader. Män föredrar i större utsträckning skicklighetsspel om pengar som V75, Stryktipset och Oddset, medan underhållning och sällskapsspel hävdar sig bättre hos kvinnorna, där till exempel Triss, The Sims, Candy Crush, Monopol och Hay Day hamnar på topp tio.

Bland yngre har konsolspel en framträdande roll och The Sims får sällskap i toppen av Counter Strike, Dota, League of Legends, Witcher 3, Skyrim och Fortnite. I åldrarna 30-49 år är det istället Poker och Trivial Pursuit som gäller medan Bridge har slagit sig in på topplistan för de som fyllt 50.

Om undersökningen
Undersökningen är gjord av Norstat på uppdrag av Svenska Spel med syftet att öka kunskapen om svenskarnas relation till spel. Sammanlagt deltog 3 780 personer i åldrarna 15-75 år i undersökningen som genomfördes juni – augusti 2018. Frågan om favoritspel ställdes som en öppen fråga utan svarsalternativ. För att kunna jämföra de olika spelen har de svarande som uppgett kategorier av spel, till exempel kortspel, tagits bort från det resultat som presenteras ovan.