Var tredje spelare i damernas Handbolls-EM-trupp spelar i Sverige – flest sedan 2016

I dag presenterade förbundskapten Tomas Axnér truppen till Handbolls-EM i Danmark och Norge i början av december. Den 19 spelare stora truppen består av 6 spelare som till vardags spelar i den svenska högstaligan SHE, vilket är fler än på många år. Dessutom har i stort sett samtliga av truppens utlandsproffs tagit vägen via SHE.
– Det här visar att SHE är en mycket stark liga som kontinuerligt fostrar duktiga handbollsspelare över tid, säger Peter Gentzel, vd för Svensk Elithandboll. 

Handbolls-EM avgörs i början av december med gruppspel i Danmark och slutspel i Norge. Sverige inleder med att möta Tjeckien den 3 december och i dag tog förbundskapten Tomas Axnér ut de 19 spelare* som ska försöka ta sig hela vägen till en medalj. 

Truppen består av sex spelare från SHE och inte sedan EM 2016 har det varit så många spelare från den inhemska ligan i en mästerskapstrupp. 

– SHE-säsongen har precis inletts och det är väldigt roligt att se att förbundskapten Tomas Axnér är så nöjd med många spelares prestationer att han valt att ta med dem i EM-truppen. Det visar också att SHE är en riktigt intressant liga för våra bästa handbollsspelare, säger Peter Gentzel. 

Debutanten vittnar om stark liga
En av dem som till vardags spelar i SHE är IK Sävehofs högernia Nina Dano, som i karriärens andra landskamp i början av oktober blev framröstad till både fansens favorit och matchens lirare. Nu gör 20-åringen mästerskapsdebut. 

– Det känns fantastiskt kul! Jag står här och ler med sändningen i bakgrunden, säger Nina bara minuter efter att hon fått besked om uttagningen. 

Nina Dano, som är inne på sitt tredje år med Sävehof, vittnar om en stark inhemsk liga som också lockar intresse från utländska spelare. 

 Jag upplever att toppen har utvidgats och fler lag kan i dag vara med och fajtas om topplaceringarna, och det är kul. Många vill också spela i svenska ligan, inte bara svenska spelare utan till exempel också många danska spelare. Så det är attraktivt för andra att komma hit och spela. 

Ingen stress
Hon själv känner ingen stress att ta sig vidare ut i Europa efter det att kontraktet med Sävehof går ut efter säsongen, även om hon så klart lockas av ett proffsäventyr. 

– Jag lär mig fortfarande saker här och har mycket kvar att lära. Jag känner således ingen stress att gå utomlands, säger Nina Dano. 

Svenska Spel är sedan många år huvudsponsor till både Svenska Handbollförbundet och Svensk Elithandboll. En viktig del i samarbetet är att bygga en stark inhemsk liga där unga talanger har möjlighet att utvecklas och som samtidigt ska vara ett naturligt alternativ för landets bästa handbollsspelare. 

– Tittar vi på den trupp som presenterades i dag har i stort sett samtliga spelare som i dag är proffs ute i Europa tagit vägen via SHE. Det är väldigt glädjande för oss att se att SHE har utvecklats till en liga där alla har möjlighet att utvecklas, oavsett om du är en ung talang eller etablerad landslagsspelare, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef på Svenska Spel. 

* Av de 19 uttagna spelarna kommer 17 åka till Danmark och 16 att få  speltid.

Se hela den svenska EM-truppen. 

Spelare från SHE i de senaste årens mästerskapstrupper 

EM 2014: 6 stycken Johanna Bundsen (IK Sävehof), Filippa Idéhn (IK Sävehof), Loui Sand (IK Sävehof), Ida Odén (IK Sävehof), Jenny Alm (IK Sävehof), Anna-Maria Johansson (Skövde HF) 

VM 2015: 6 stycken Johanna Bundsen (IK Sävehof), Carin Strömberg (Skuru IK), Loui Sand (IK Sävehof), Emma Hawia-Svensson (Skuru IK), Marie Wall (H65 Höör), Anna-Maria Maria Johansson (Skövde HF) 

OS 2016: 4 stycken Johanna Bundsen (IK Sävehof), Loui Sand (IK Sävehof), Hanna Blomstrand (Lugi HF), Angelica Wallén (Skuru IK),  

EM 2016: 9 stycken Johanna Bundsen (IK Sävehof), Olivia Mellegård (IK Sävehof), Emma Fernis (IK Sävehof), Jamina Roberts (IK Sävehof), Loui Sand (IK Sävehof), Anna Lagerquist (Lugi HF), Marie Wall (H65 Höör), Hanna Blomstrand (Lugi HF), Ida Odén (IK Sävehof) 

VM 2017: 2 stycken Olivia Mellegård (IK Sävehof), Emma Fernis (IK Sävehof) 

EM 2018: 4 stycken Olivia Mellegård (IK Sävehof), Mathilda Lundström (Skuru IK), Mikaela Mässing (H65 Höör), Elin Hallagård (IK Sävehof)

VM 2019: 3 stycken Johanna Forsberg (IK Sävehof), Mathilda Lundström (Skuru IK), Emma Lindqvist (H65 Höör) 

EM 2020: 6 stycken Emma Rask (H65 Höör), Matilda Lundström (IK Sävehof), Jamina Roberts (IK Sävehof), Isabelle Andersson (H65 Höör), Nina Dano (IK Sävehof), Emma Lindqvist (H65 Höör)