Brottaren Sofia Mattsson hyllar barndomsstaden: ”Gällivare har format mig”

Brottaren Sofia Mattsson menar att barndomsstaden Gällivare har format henne som person, och att det var den tidiga insikten att man måste träna hårt om man ska bli något, som hon fick till sig i klubben Gällivare SK, som också bidragit till hennes framgångar. Det berättar hon i det senaste avsnittet av Svenska Spels och Sveriges Olympiska Kommittés webbserie Tillsammans till OS i Tokyo.

Det är den 29 december och 206 dagar till OS. Brottaren Sofia Mattsson, till vardags boende i Helsingborg, är hemma i barndomsstaden Gällivare där hon firat jul med sina föräldrar. Det är ett efterlängtat besök då pandemin gjort att hon inte kunnat åka hem på länge.

– Det har varit en ganska speciell jul och det var längesedan som jag träffade mina föräldrar och My sin mormor och morfar. Det har ändå varit skönt att komma hit och komma in i lugnet och på något sätt samla kraft inför det som komma skall, berättar Sofia.

I avsnittet tar Sofia med tittarna ut i skidspåren och i pulkabacken vid Dundret, en plats hon har många fina minnen från.

– Tänker jag på Gällivare så är dundret bland de första grejerna som kommer upp. Det är väldigt många fina minnen.

Hon menar att vinteridrottande, skidåkningen, alltid har funnits med henne, men att det inte var det hon kände att hon ville tävla i.

– I och med att jag är född och uppvuxen här så har jag testat på skidor och längdskidor, det känns som att man alltid har gjort det. Men jag har inte tänkt att det är något som man har kunnat tävla i, utan det har mer varit en vardaglig grej, typ som att man cyklar så har man ibland åkt längd och ibland åkt på Dundret. Jag har inte känt att det är något man tävlar i, och jag har alltid tyckt att det är roligt med brottning. Så för mig har det kommit naturligt tror jag.

Sofia berättar att Gällivare har format henne som person, speciellt hennes klubb Gällivare SK.

– Vi tränade väldigt hårt och vi fick på något sätt redan från början lära oss att det inte fanns några genvägar. Att okej, det kommer vara tufft men vill du bli något så gäller det verkligen att träna hårt.

Se hela avsnittet i mobilen i OlympiaAppen eller på Svenska Spels Youtube-kanal.

Om Tillsammans till OS i Tokyo

I Tillsammans till OS i Tokyo får tittarna under ett drygt halvår följa sex av Sveriges främsta idrottare under deras väg till OS i Tokyo. Tittarna får en unik inblick i idrottarnas förberedelser inför det som förhoppningsvis blir karriärens absoluta höjdpunkt, från nu till vårens finslipningar.

De sex olympierna är:

Angelica Bengtsson, friidrott
Max Salminen, segling
Sara Algotsson Ostholt, ridsport
Petter Menning, kanot
Sofia Mattsson, brottning
Anna Bernholm, judo

Samtliga avsnitt av Tillsammans till OS i Tokyo finns att se i OlympiaAppen eller på Svenska Spels hemsida.

Ladda ned OlympiaAppen
App Store
Google Play