Bollstanäs lagkapten om matchfixning: ”Hoppas vi slipper det framöver också”
Under våren utbildas spelare och ledare i OBOS Damallsvenskan och Elitettan i ämnet matchfixning. Utbildningen, som initierats av klubbarnas huvudsponsor Svenska Spel, genomförs i ett samarbete mellan Elitfotboll Dam och Svenska Fotbollförbundet. På tisdagen var det spelarna och ledarna i Bollstanäs SK i Upplands Väsby som fick mer kunskaper om ett högaktuellt och allvarligt ämne.
Under våren har matchfixning diskuterats flitigt runt om i Sverige. Då i stort sett all idrott världen över satts på paus på grund av coronapandemin har spelbolag världen över tappat i stort sett hela sitt sportspelsutbud. Men blickarna har riktats mot Sverige där det ändå har spelats träningsmatcher, och hundratals spelbolag från världens alla hörn har erbjudit spel på matcher i låga divisioner. Därmed har också risken för matchfixning ökat.
Svenska Spel, huvudsponsor till samtliga klubbar i OBOS Damallsvenskan och Elitettan samt till Svenska Fotbollförbundet, initierade i vintras en utbildningsturné i ämnet matchfixning. Samtliga klubbar ska utbildas och under våren har det visat sig att turnén blivit viktigare än vad man kanske hade trott.
Kraftig ökning av spel på Damfotboll
Hittills har svensk damfotboll varit förskonad från misstankar om matchfixning, men risken har ökat kraftigt de senaste åren när intresset för att spela på matcherna blivit större. Under förra året var det hela 281 spelbolag som erbjöd spel på matcherna i OBOS Damallsvenskan, en ökning med 81 procent sedan 2015.
– Spelet på svensk damfotboll ökar och därmed också risken för matchfixing, berättar Johan Claesson, integrity officer på Svenska Fotbollförbundet och den som håller i utbildningarna.
Under tisdagen besökte han Bollstanäs SK, som till vardags spelar i Elitettan, och informerade om riskerna med matchfixning. Under utbildningen tog han bland annat upp vad som ligger bakom matchfixning, hur man ska agera om man kommer i kontakt med det samt vilka regler som gäller.
Sabina Lundström är lagkapten i Bollstanäs. Hon har tidigare aldrig kommit i kontakt med matchfixning och erkänner att hon heller inte hade så bra koll på vad det egentligen är. Därför känner hon att utbildningen gav väldigt mycket.
– Den var jättebra, viktig och nyttig att ta del av. Det är kanske inte jätteaktuellt för oss just nu, men man vet inte hur det blir framöver och då är det viktigt att ha det här i bakhuvudet, säger hon.
– Jag tar med mig att det är mer vanligt än vad man tror. Jag hade ingen koll på att det var så många spelbolag som erbjuder spel på våra matcher, inte heller att det sker i kretsen av den nära familjen eller i den nära vänkretsen.
”Risken finns alltid”
Hon är dock inte rädd för att hon eller någon runt omkring henne ska bli utsatt för matchfixningsförsök.
– Risken finns alltid, men jag hoppas att det inte kommer att påverka oss och att vi kommer få slippa undan. Men det är bra att vi fått information och att vi nu vet hur vi ska agera.
Johan Claesson är nöjd med utbildningen och tycker att både spelare och ledare tog emot informationen bra.
– Spelarna var positiva till att få information om problemet. Samtidigt visade de viss förvåning och oro att matchfixing även kan drabba dem och inte bara herrspelare.
Om man misstänker att en match kan vara riggad, eller att man som spelare eller ledare blir kontaktad av någon som man misstänker har ont uppsåt, finns det bara en sak att göra.
– Säga nej på en gång samt kontakta lämplig person som man har förtroende för inom sin förening. Man kan också komma direkt till oss på Svenska Fotbollförbundet, förklarar Johan Claesson.
En av flera satsningar
Utbildningarna för klubbarna i Obos Damallsvenskan och Elitettan är bara en av många satsningar Svenska Spel har i arbetet mot matchfixning. I början av april skickades en digital spelansvars- och matchfixningsutbildning till drygt 2 300 fotbollsföreningar anslutna till sponsringsprojektet Gräsroten.
– Forskning visar att idrottare, som ofta lever nära spelet, är en tydlig riskgrupp för att drabbas av spelproblem. Därför har vi i våra samarbetsavtal med Sveriges idrottsförbund satsningar på just spelansvar. Det här är en sådan viktig satsning, säger Patrik Hofbauer.