Bodil Landbris åttonde Piastipendiaten

En åttonde Piastipendiat är utsedd! Bodil Landbris från Team RBK i Ronneby tilldelas 50 000 kr för sitt starka och långvariga engagemang för personer med olika former av funktionsvariationer. Bodil överraskades med nyheten på Friends Arena inför damlandslagets EM-genrep mot Brasilien – och fick ta emot stipendiet av självaste Pia Sundhage på innerplan under uppvärmningen. – Jag är stolt, rörd och omtumlad, säger Bodil Landbris efter kvällen på Friends Arena.

Piastipendiet är Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundets gemensamma satsning där 500 000 kronor ska fördelas till tio eldsjälar inom svensk damfotboll. Inför matchen Sverige-Brasilien på Friends Arena i tisdags offentliggjordes den åttonde stipendiaten: Bodil Landbris.

Bodil har under hela sitt vuxna liv ägnat sig åt idrott för personer med olika former av funktionsvariationer, både barn, ungdomar och vuxna. Under de senaste 16 åren har en stor del av Bodils ideella tid vigts åt Team RBK – ett fotbollslag i Ronneby för personer med olika funktionsvariationer. Och Bodils stora engagemang och närvaro är en starkt bidragande faktor till att många tjejer medverkar och känner sig välkomna i laget.

– Det är oerhört hedrande och roligt att parafotbollen får denna uppmärksamhet. Det här är inte bara mitt pris utan jag delar det med så många. Framför allt vill jag lyfta min kollega Joakim som gör ett minst lika stort jobb som jag själv, säger Bodil Landbris.

– Bodil är så förtjänt av den här utmärkelsen efter allt fint jobb hon gjort under många år. Det var verkligen fint att vi fick till utdelningen av stipendiet på plats på Friends Arena inför alla supportrar. Det kommer jag bära med mig länge, säger Pia Sundhage efter utdelningen.

Bodil fick nyheten om stipendiet på Friends Arena i tisdags, inför damlandslagets EM-genrep mot Brasilien. Hon var på plats som vilken åskådare och supporter som helst när Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson överraskade henne med nyheten att hon var utsedd till den åttonde Piastipendiaten. Och under uppvärmningen fick Bodil beträda innerplanen och ta emot stipendiet av självaste Pia Sundhage, som var hemma i Sverige då hon nu är förbundskapten för Brasilien.

– Jag har aldrig blivit så grundlurad i hela mitt liv. När Karl-Erik kom fram tänkte jag att det var dolda kameran. Men jag är stolt, rörd och omtumlad över att ha tilldelats stipendiet. Och att stå inför 33 000 personer och kramas med Pia Sundhage är oförglömligt och något att berätta för barnbarnen, avslutar Bodil Landbris.

Juryns motivering:

För att erhålla Piastipendiet, och därmed bli ambassadör för svensk damfotboll, ska personen haft betydelse för damfotbollen i stort, i ungdoms- eller seniorfotboll, aktiv som spelare, tränare eller organisationsledare. Verksam i bredd eller elitklubb, i intresseorganisation, förbund eller i damfotbollens syfte. Kort sagt: en eldsjäl för damfotbollen.

Bodil Landbris har under hela sitt vuxna liv ägnat sig åt idrott för personer med olika former av funktionsvariationer, både barn, ungdomar och vuxna. Detta både ideellt och i sin yrkesroll som idrottslärare på gymnasiesärskola.

Under de senaste 16 åren har en stor del av Bodils ideella tid vigts åt Team RBK – ett fotbollslag i Ronneby för personer med olika funktionsvariationer. Och Bodils stora engagemang och närvaro är en starkt bidragande faktor till att många tjejer medverkar och känner sig välkomna i laget.

Bodil är en stor eldsjäl och under årens lopp har Bodil både arrangerat fotbollsläger och varit i väg med tjejerna i laget på Gothia Cup, Special Olympics och SM-tävlingar runt om i landet. Dessutom har hon tagit med ungdomar från Sverige till andra länder för att träffa likasinnade och för att prova på olika idrotter.

Bodil kommer med sitt stora engagemang alltid på nya idéer att genomföra med laget – samtidigt som hon stöttar andra föreningar att komma i gång med liknande verksamhet runt om i Blekinge.

Bodil Landbris är en sann eldsjäl för damfotbollen och tilldelas därför det åttonde Piastipendiet på 50 000 kr.

TIDIGARE STIPENDIATER

Tidigare stipendiater är Moa Anderssons minnesfond i Virserum, Inger Arnesson, som lagt ned sin själ i Sunnanå SK och damfotbollen i stort i 50 år, Anders Blomstrand, 70 år och verksam i Eskilstuna United, Elísabet Gunnarsdóttir, med elva säsonger i Kristianstads DFF, Lovisa Delby i Uppsala , Kajsa Tornfalk i Jitex, samt Marith Rutgersson från Vallens IF i Stora Höga.