Bättre kosthållning har hållit Petter Menning borta från förkylningar

Genom ett långsiktigt samarbete med SOK:s näringsfysiolog och kostrådgivare har kanotisten Petter Menning inte bara fått bättre ork utan också hållit sig frisk och undvikit förkylningar. Det berättar han i det senaste avsnittet av Svenska Spels och Sveriges Olympiska Kommittés webbserie Tillsammans till OS i Tokyo.

Det är den 17 februari och kanotisten Petter Menning är hemma hos Linda Bakkman, näringsfysiolog och kostrådgivare på Sveriges Olympiska Kommitté, och den som hjälper Petter och många andra olympier med kostrådgivning.

– Precis som de andra resursteamen så handlar det om att vi ska verka för att stärka den svenska truppens konkurrenskraft i jakten på medaljerna, och där är kost och vätska viktiga faktorer, berättar Linda som samarbetat med Petter i omkring tio år.

Petter berättar att hans inställning till kosten under åren tagit en klarare och klarare form.

– Innan vi började prata om kost så var det många saker som jag inte tänkte på. Sedan tycker jag att vi har gjort det ganska bra för att vi har tagit en grej som jag har försökt fokusera på och få in och implementera i vardagen. Det största tycker jag var tajmingen runt träningen. När ska jag äta innan och vad och när ska jag äta efter och vad, berättar Petter.

Inte förkyld på två och ett halvt år
Petter minns att han tidigare var väldigt trött när han tränade flera gånger per dag. Men efter att han, på inrådan av Linda, började att äta ganska mycket direkt efter träningen, började han märka att han orkade också det andra passet bättre.

– Nu tränar jag tre pass per dag och då är det superviktigt.

En annan positiv effekt som Petters förändrade syn på kost har fått är att hans immunförsvar reagerat positivt.

– Nu har jag inte varit förkyld på två och ett halvt år tror jag, och jag har ändå varit ute i miljöer där jag skulle kunna bli det.

Se hela avsnittet i mobilen i OlympiaAppen eller på Svenska Spels Youtube-kanal.

Om Tillsammans till OS i Tokyo
I Tillsammans till OS i Tokyo får tittarna under ett drygt halvår följa sex av Sveriges främsta idrottare under deras väg till OS i Tokyo. Tittarna får en unik inblick i idrottarnas förberedelser inför det som förhoppningsvis blir karriärens absoluta höjdpunkt, från nu till vårens finslipningar.

De sex olympierna är:
Angelica Bengtsson, friidrott
Max Salminen, segling
Sara Algotsson Ostholt, ridsport
Petter Menning, kanot
Sofia Mattsson, brottning
Anna Bernholm, judo

Samtliga avsnitt av Tillsammans till OS i Tokyo finns att se i OlympiaAppen eller på Svenska Spels hemsida.

Ladda ned OlympiaAppen
App Store
Google Play