Basketstjärnan och Elitidrottsstipendiaten Klara Lundquist gästar Heja-studion

21-åriga basketstjärnan Klara Lundquist spelar just nu finalserie med Alvik Basket och är, trots sin runga ålder, väletablerad i landslaget. Dessutom studerar hon på Handelshögskolan i Stockholm och tilldelades i höstas Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium. Nu gästar hon Svenska Spels Heja-studio för att berätta om sina två satsningar.

Svenska Spel och Riksidrottsförbundet delar varje år ut Elitidrottsstipendiet till cirka 50 idrottare som alla kombinerar sin elitidrottssatsning med studier på minst halvfart. Stipendiet är på 50 000 kronor fördelat på 25 000 kronor per termin. I en serie avsnitt av Svenska Spels Heja-studio intervjuas några av dem som fick stipendiet hösten 2020.

En av dem är basketstjärnan Klara Lundquist. Hon kommer från en basketfamilj och växte mer eller mindre upp i baskethallen. Klara visade tidigt stor talang och debuterade i den svenska högstaligan SBL redan som 15-åring. Ett år senare debuterade hon i A-landslaget.

I Svenska Spels Heja-studio berättar Klara om hur det var att slå igenom så tidigt och om hur det är att möta de två äldre systrarna Anna och Frida som också spelar i SBL.

–Det är speciellt varje gång, eftersom jag och Anna också spelat i samma lag. Men jag skulle säga att det bara är roligt, berättar Klara.

Vid sidan av basketkarriären studerar Klara på Handelshögskolan i Stockholm och blev i höstas tilldelad Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium. I intervjun berättar hon om studierna och om vad stipendiet betyder för henne.

– Det betyder jättemycket. Jag tycker verkligen att det är jättebra att ni uppmärksammar oss som kombinerar studier med elitidrottande. Det betyder jättemycket att få den bekräftelsen att det man gör är något bra.

Se hela intervjun på Svenska Spels Youtube-kanal.