”Att erbjuda spel på ungdomar är ansvarslöst och oacceptabelt”

Janne Svensson jobbar mot matchfixning på Svenska Spel. Han har under många år arbetat systematiskt för att för att få bukt med matchfixning. ”Det blir en inkörsport för ungdomar till organiserad kriminalitet”, säger han. 

Spel på ungdomsserier riskerar att skada svensk idrott allvarligt. Svenska Spel vill därför att fler spelbolag tar sitt ansvar genom att inte erbjuda spel på ungdomsidrott och lägre divisioner i Sverige.

Svenska Spel erbjuder inte spel på ungdomsidrott eller matcher i lägre divisioner. Det finns heller ingen möjlighet att spela på ett antal lättmanipulerade speltyper som till exempel röda kort och första inkast. Allt för att skydda idrotten och de aktiva från påtryckningar och hot från kriminella.

– Att erbjuda spel på ungdomar är ansvarslöst och oacceptabelt. Alla spelbolag vill tjäna pengar och rekrytera kunder, men man kan inte göra detta utan att beakta konsekvenserna för dessa ungdomar eller idrotten, säger Janne Svensson som jobbar mot matchfixning på Svenska Spel.

Han har under många år arbetat intensivt och systematiskt för att få bukt med matchfixning kopplat till Svenska Spels utbud och svensk idrott i stort. Bolaget bevakar alla speltransaktioner och har en nära kontakt med både idrotten samt rättsväsendet – i de fall där det finns en befogad misstanke om brott kontaktas till exempel polisen omedelbart.

Arbetet har gett resultat, nu för tiden så undviker matchfixarna Svenska Spel vilket innebär att bolagets kunder skyddas från att bli vilseledda och lurade. Men problemet med matchfixning finns kvar och är i hög utsträckning kopplat till organiserad brottslighet över nationsgränser.

Även ”småfixandet” med mindre insatser och vinster i lägre divisioner verkar vara ett växande problem vilket även Brottsförebyggande rådets (BRÅ) vetenskapliga rapport från 2015 pekar på. För den svenska idrottsrörelsen är skadan lika stor som om det gällt större summor på elitnivå – så länge spelbranschen erbjuder spel på svenska ungdomar samt lägre divisioner så är idrotten i fara.

– Det blir en inkörsport för ungdomar till organiserad kriminalitet, men de löper även en stor risk att bli avstängda från sitt idrottsutövande under flera år, konstaterar Janne Svensson.

Att problemet med matchfixning existerar blev tydligt i september när två fotbollsspelande ungdomar i Södertälje fälldes i Tingsrätten för att ha mutat en 15-årig lagkamrat till att underprestera i en match i U-19-serien. Dessutom väntar avstängningar från Svenska Fotbollförbundet. Domen i Tingsrätten är principiellt viktig och, även om det är en tragedi för idrotten och de inblandade, så är det en framgång i arbetet mot matchfixning.

– Domen är en signal att samhället inte tolererar den här typen av brottslighet och att vårt jobb är fortsatt viktigt, problemet finns ju fortfarande där, konstaterar Janne Svensson.

För att bemöta problemet har Svenska Spel ett nära samarbete med Riksidrottsförbundet, specialförbunden, polis, åklagare, Lotteriinspektionen samt Finans- och Kulturdepartementen inom ramen för den nationella plattformen mot matchfixning. Det nationella samarbetet kompletteras med ett internationellt utbyte inom GLMS (Global Lottery Monitoring System) där Svenska Spel ingår tillsammans med cirka 25 andra spelbolag från alla världsdelar.

Trots allt detta menar Janne Svensson att det krävs ett betydligt större ansvar från hela spelbranschen, både nationellt och internationellt, för att besegra matchfixning i grunden.

– Jag hoppas att spelbranschen självmant kommer att sanera sitt spelutbud, annars finns trots allt lagstiftning som ett bra alternativ. I den nya spelregleringen har Lotteriinspektionen (Spelinspektionen från 1/1 2019, reds anm.) möjlighet att begränsa spelutbudet för de spelbolag som får licens i Sverige. Jag hoppas att samhället tar det här gyllene tillfället att skydda idrotten och slå fast att svensk idrott är viktigare än spelbranschens intäkter.

Text: Jerker Elfström

 

Så jobbar Svenska Spel mot matchfixning

Övervakning

Alla vinster som görs övervakas i realtid. Vid avvikande spelmönster agerar Svenska Spel på olika sätt. Likaså övervakas oddsrörelser på den övriga spelmarknaden.

Registrerat spel

Förutsättningen för att kunna analysera speldata samt att kunna överlämna bra underlag till polis och åklagare är att kunderna är identifierade.

Begränsat spelutbud

Svenska Spel erbjuder inte spel på lägre divisioner, på svenska ungdomsserier eller på enskilda matchhändelser som röda kort, hörnor eller inkast eftersom de inte direkt är kopplade till slutresultatet och därför lätta att manipulera.