Anton Andersson från IK Sirius är Årets Komet – donerar prispengarna till moderklubben

För elfte året i rad delar Svenska Bandyförbundet och Svenska Spel ut pris till Årets Komet. På herrsidan går utmärkelsen till den 22-åriga målvakten Anton Andersson från IK Sirius. Förutom äran fick Andersson även ta emot Hejapriset som delas ut i samarbete med initiativet Tillsammans för fler i rörelse. Prispengarna har Andersson valt att ge till moderklubben IK Sirius.

– Va? Nej? Jäklar vad kul! Wow! Jag är jättechockad. Herregud så sjukt, säger en märkbart ställd Anton Andersson när han får beskedet.

– Jag väljer IK Sirius och Bandykul för att bidra till flickors och pojkars möjlighet att träna och spela bandy i Uppsala.

Uppsalasonen fanns med vid samtliga Sirius elitseriematcher under säsongen och var en starkt bidragande anledning till att klubben, för första gången på tio år, kvalificerade sig för SM-slutspelet.

– Jag kommer härifrån Uppsala, jag har spelat i Sirius i hela mitt liv och jag kommer ihåg när jag stod på läktaren och såg klubben spela slutspel senast. Jag gick på mellanstadiet då och redan då var ju drömmen om att få spela i A-laget stark, men att det sedan dröjde så länge innan vi tog oss till slutspel igen väckte ju en dröm om att få vara med och ta Sirius tillbaka dit. Nu känns det väldigt häftigt att ha fått vara med hela vägen. Jag stod på läktaren som barn när vi spelade slutspel senast och när vi nu äntligen var där igen så fick jag möjlighet att vara på planen. Det var riktigt häftigt, säger han.

I samband med att Anton Andersson blev utsedd till Årets Komet fick han därmed även ta emot Hejapriset som delas ut i samarbete med Riksidrottsförbundets och Svenska Spels gemensamma initiativ Tillsammans för fler i rörelse. Prispengarna från Hejapriset har han valt att ge till IK Sirius satsning på Bandykul, det vill säga det Bandykul-arbete som IK Sirius, UNIK Bandy, Uppsala BoIS och Danmarks IF gör tillsammans.

”Anton har under säsongen tagit enorma sportsliga kliv och bidrog starkt till att moderklubben IK Sirius nådde SM-kvartsfinal. Han har dessutom vuxit ut till en utomordentligt fin representant för bandysporten vid sidan av isen.”

– Jag blir jätteglad över att höra de orden (motiveringen). Det är en stor ära att få finnas med bland alla andra stora spelare som har fått det här priset innan mig och jag blir jätteglad över att få bekräftat att det arbete jag lägger ner ger resultat. Men ja… Nej, jag är verkligen jättechockad, säger 22-åringen.

Om Årets Komet:
Priset har satts upp av Svenska Spel tillsammans med Svenska Bandyförbundet till minne av bandyprofilen och Svenska Spel-medarbetaren Torbjörn Ek.

Kriterier för Årets Komet:
Till Årets Komet utses den bandyspelare som under säsongen gjort exceptionellt stora framsteg i sitt klubblag och eventuellt landslagsspel. Utmärkande för Årets Komet är att pristagaren, i likhet med bandyprofilen Torbjörn Ek, utvecklats till såkallad ”riktig lirare” och att man uppträder som en stor idrottare både på och utanför planen.