Andersson bollar om Grönborg

Sveriges förbundskapten Janne Andersson.

Svenska Spel pratade med Janne Andersson om Rickard Grönborgs utmaningar inför ishockey-VM. 

Vilka tror du är förbundskaptenen Rikard Grönborgs största utmaningar i sin roll?

– Rikard och jag träffas ibland och utbyter erfarenheter – det började faktiskt med att vi deltog i Prideparaden 2016 och kom överens om att ses ibland, vi har trots allt en hel del gemensamt också i våra roller trots att det skiljer så pass mycket – och vi pratar en heldel om just våra olika roller.

– Det jag kan tänka mig är hans största utmaning är att han följer så många fler spelare. Jag har alltid en stomme, och sedan en lista på 70 spelare vi har koll på. Från min första samling med landslaget i september 2016 har vi använt totalt 37 spelare, han har under motsvarande tid säkerligen tagit ut väsentligt många fler än så.

Vilka upplever du är dina största utmaningar i din egen roll?

– Då måste jag svara laguttagningarna. Det är en utmaning varje gång. Spelarna har ofta ganska annorlunda roller ute i klubbarna. Det gäller att försöka få dem att på bästa sätt anpassa sig och överföra deras egenskaper så det passar in i vårt sätt att spela.

Kan du tänka dig in i situationen om fotbollen hade samma förutsättningar som hockeyn?

– Nej, jag nöjer med mig med att konstatera att jag är glad över att jag har det som jag har det.

Är ditt jobb enklare än Rikards?

– Jag har ingen aning om det, egentligen. Varje jobb har nog sina utmaningar. Det gäller att se de förutsättningar man har – och göra det bästa av det.