50 idrottare från hela landet får motta årets elitidrottsstipendium

50 idrottare från 40 olika idrotter ges Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium 2023–2024. På listan finns dubbla EM-guldmedaljören i beachvolleyboll, David Åhman, och Tove Enblom som vann brons i sommarens fotbolls-VM.

  Vi vet att möjligheterna att nå världsklass som elitidrottare skiljer sig mycket åt och att vägen till framgång är allt annat än spikrak. Forskningsstudien “Vägar till världstoppen” visar att många elitidrottare är i behov av en familj eller närstående som kan ge både ekonomiskt och socialt stöd eftersom det stödet saknas i delar av elitidrotten, såsom resurssvaga idrotter och paraidrott. Att då få ett tillskott ekonomiskt under studietiden ger en ökad trygghet, säger Liselotte Ohlson, chef elitidrott Riksidrottsförbundet.

Utöver det ekonomiska stödet på 50 000 kronor vardera som stipendiet medför erbjuds även de aktiva stöd från avdelningen Elitidrottstöd på Riksidrottsförbundet inom bland annat idrottspsykologi och idrottsmedicin. Både det ekonomiska och det operativa stödet är ofta avgörande för elitidrottarens utveckling och prestation, men även för främjandet av psykisk hälsa och bättre förutsättningar till en hållbar idrottskarriär.

Årets stipendiater utbildar sig på många olika områden. Det finns exempelvis de som studerar till fartygsbefäl (sjökapten), sjuksköterska, lärare, grafisk design, industriell ekonomi, biomedicin, fysioterapeut, läkare, jurist, ingenjör, idrottsvetenskap, socionom, psykolog, politik och internationella relationer. Sju av stipendiaterna studerar utomlands.

Svenska Spel är svensk idrotts största sponsor och talangutveckling ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Att kombinera en elitsatsning med studier kräver mycket vilja och vi är glada att kunna hjälpa stipendiaterna förverkliga sina drömmar. Det är extra roligt att se bredden av idrotter och utbildningar hos de aktiva som idag får ta emot Elitidrottsstipendiet, säger Nicklas Biverståhl, ansvarig sponsringsavtal Svenska Spel.

Fakta om Elitidrottstipendium 2022–2023

 • Antal sökande var 353 idrottare från 36 olika specialidrottsförbund.
  • Av de sökande var 165 män (47 procent) och 188 kvinnor (53 procent).
  • 50 stipendier à 50 000 kronor delas ut.
  • Stipendiaterna är från 36 specialidrottsförbund och 40 olika idrotter.
  • 28 stipendiater är kvinnor (56 procent) och 22 är män (44 procent).
  • Samtliga stipendiater studerar på universitet/högskola, sju studerar utomlands.

Listan med elitidrottsstipendiater 20232024.