26 talanger uttagna till Svenska Skidförbundets och Svenska Spels gemensamma teamsatsningar

18 längdåkare är uttagna till Team Svenska Spel inför den kommande säsongen. Dessutom är åtta åkare uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget.
Årets Team Svenska Spel består av ett starkt gäng med en härlig blandning av yngre och mer erfarna åkare på väg framåt i sina karriärer, säger Ida Ingemarsdotter, samordnare och landslagstränare för Team Svenska Spel.

Svenska Skidförbundet längd och Svenska Spel har sedan två år tillbaka en gemensam satsning på Team Svenska Spel. Satsningen har varit mycket framgångsrik och lett till flera medaljer på junior- och U23-VM och flera av de åkare som i förra veckan blev uttagna till A-landslaget har tidigare varit en del av Team Svenska Spel, bland andra Linn Svahn och William Pooromaa.

I dag presenteras de 18 åkare som utgör Team Svenska Spel säsongen 2021/2022. Av de uttagna åkarna, som är födda mellan 1994 och 2001, är 14 killar och 4 tjejer. Fyra av dem är helt nya i laget: Gustav Kvarnbrink, Axel Ekström, Alfred Buskqvist och Jenny Solin.

– Årets Team Svenska Spel består av ett starkt gäng med en härlig blandning av yngre och mer erfarna åkare på väg framåt i sina karriärer. Vi ser en stor fördel i att kunna jobba kontinuerligt och dagligen med de aktiva i deras vardagsmiljö tillsammans med befintlig verksamhet i våra elitmiljöer, säger Ida Ingemarsdotter, samordnare och landslagstränare för Team Svenska Spel.

Team Svenska Spels verksamhet bedrivs i Svenska Skidförbundets elitmiljöer i Östersund och Falun.

Fem debutanter i Team Svenska Spel Juniorlandslaget
Sedan förra säsongen har Svenska Skidförbundet längd och Svenska Spel också en speciell satsning på Team Svenska Spel Juniorlandslaget. De åtta åkare, fyra killar och fyra tjejer, som är uttagna att nästa säsong representera Team Svenska Spel Juniorlandslaget är födda 2002 och 2003. Fem av åkarna är debutanter i teamet: Nils Bergström, Måns Skoglund, Axel Verner, Lisa Eriksson och Tove Eriksson.

– Vi har verkligen ett spännande lag i år med många ytterligheter och bra egenskaper för att utvecklas som skidåkare. Det känns väldigt inspirerande att få jobba tight med denna grupp under hela sommaren med fokus mot junior-VM i polska Zakopane. Även om skidåkning är en individuell idrott kommer vi tillsammans att lyfta och inspirera varandra till framgång, säger Andreas Domeij, Landslagstränare Team Svenska Spel och Team Svenska Spel Junior.

Nytt för i år är att både Ida Ingemarsdotter och Andreas Domeij kommer att arbeta 100 procent med att leda och utveckla de båda teamen. Till sin hjälp har de Mattias Nilsson och Martina Höök som landslagstränare för Team Svenska Spel.

– Vi har de senaste säsongerna lagt en väldigt bra grund och fått till en framgångsrik verksamhet i våra elitmiljöer. Att vi nu får chansen att lägga all vår tid på att utveckla de båda teamen känns otroligt inspirerande, säger Ida Ingemarsdotter.

Del i en långsiktig satsning
Satsningarna på Team Svenska Spel och Team Svenska Spel Juniorlandslaget är delar i ett långsiktigt arbete för att stärka svensk längdskidåkning.

– Svenska Spel är Sveriges största idrottssponsor, från gräsrot till elit, och har de senaste åren haft ett mycket bra samarbete med Svenska Skidförbundet längd som presenting partner. Från och med halvårsskiftet går vi in som huvudsponsor till förbundets hela verksamhet och det är med glädje vi kommer fortsätta våra satsningar på Team Svenska Spel, ett utvecklingslandslag som ses som framtidens mästerskapsåkare. Talangutveckling är något vi brinner för och vi är väldigt stolta över de framgångar som åkarna i Team Svenska Spel och Team Svenska Spel Juniorlandslaget stått för de senaste åren. Nu ser vi fram emot en ny spännande säsong och det ska bli väldigt intressant att följa de åkare som i dag blivit uttagna till våra team, säger Sara Pettersson, avtalsansvarig projektledare sponsring på Svenska Spel.

Se längre intervjuer med åkarna i Svenska Spels Heja-studio.

Team Svenska Spel

Team Svenska Spel juniorlandslaget

Uttagna åkare Team Svenska Spel säsongen 2021/2022

Förnamn / Efternamn Födelseår Hemmaklubb Från Elitmiljö
Gustav Kvarnbrink 2000 IFK Umeå Umeå Östersund
Axel Ekström 1995 IFK Mora SK Klockhammar, Örebro Östersund
Marcus Ruus 1994 Åsarna IK Årjäng Östersund
Hugo Jacobsson 1997 Falun-Borlänge SK Avesta Östersund
Olle Jonsson 1995 Trillevallens SK Duved Östersund
Johan Ekberg 2000 Nacka Värmdö SK Nacka / Stockholm Östersund
Alfred Buskqvist 1996 IK Stern Tjörn Östersund
Gustav Berglund 1998 IFK Mora SK Sigtuna Östersund
Truls Gisselman 2001 Rehns BK Bollnäs Falun
Georg Ersson 2001 IF Strategen Sundsvall Falun
Emil Danielsson 2001 Högbo GIF Högbo / Sandviken Falun
Leo Johansson 1999 Falun-Borlänge SK Skillingaryd Falun
Erik Rosjö 1998 IFK Mora SK Jönköping Falun
Jonas Eriksson 1997 IFK Mora SK Skräddarbacken Falun
Jenny Solin 1996 Sollefteå Skidor IF Sollefteå Östersund
Alicia Persson 1998 Stockviks SF Stöde Östersund
Moa Hansson 2001 Landsbro IF SK Landsbro Falun
Louise Lindström 2000 Falun-Borlänge SK Sandviken Falun

 

Uttagna åkare Team Svenska Spel Juniorlandslaget säsongen 2021/2022

Förnamn / Efternamn Födelseår Hemmaklubb Från
Edvin Anger 2002 Åsarna IK Hedemora
Nils Bergström 2002 Rehns BK Borlänge
Måns Skoglund 2002 Täby IS Täby
Axel Verner 2002 IK Stern Mölnlycke
Märta Rosenberg 2002 Duveds IF Duved
Lisa Eriksson 2003 Strömnäs GIF Piteå
Tove Eriksson 2003 Hudiksvalls IF Sundsvall
Lisa Ingesson 2002 Strömnäs GIF Piteå