250 000 till ungdomsidrott genom Svenska Spels Hejapris

På måndagens Idrottsgala prisades några av Sveriges allra främsta idrottsstjärnor. Till vinnarna i fem kategorier, årets manliga och kvinnliga idrottare, årets lag, årets prestation samt årets nykomling delades även ett Hejapris ut i samarbete med huvudsponsorn Svenska Spel. Varje vinnare fick 50 000 kronor att donera till valfri svensk idrottsförenings eller idrottsförbunds ungdomsverksamhet. 

Armand Duplantis som tog hem både årets manliga idrottare och utmärkelsen årets prestation valde att ge 50 000 till IK Stål och 50 000 till hemklubben Upsala IF Friidrott.

– Min mamma tränade för IK Stål och det var även min första klubb i Sverige, säger världsrekordhållaren.

Lars-Åke Hedlund, morfar till Armand Duplantis, har varit med sedan starten av IK Stål och idag är det hans dotter Marie Hedlund som är ordförande.

– Det här kom som en väldigt glad överraskning. Vi är en förening där styrelsen består av föräldrar och alla ledare och tränare arbetar ideellt. Vårt mål är att alla ska känna sig välkomna hos oss och hitta glädjen i att röra på sig. Pengarna från Hejapriset betyder att vi kan bibehålla våra låga avgifter, erbjuda fler barn möjligheten att delta på våra aktiviteter samt fortsätta höja kvaliteten och utbudet på vår verksamhet, säger Marie Hedlund

Linn Svahn som utsågs till årets kvinnliga idrottare, valde sin hemklubb Östersunds SK.

– Östersunds SK står för glädje, kamratskap och lika värde. Jag vill bidra till att klubbens ungdomar fortsatt kan åka skidor och ha kul tillsammans, säger sprintstjärnan.

Lag Hasselborg har alla gått på Svenska Curlingförbundets curlingläger och valde att använda prispengarna till att betala avgiften för 100 deltagande ungdomar.

– Vi har valt att ge pengarna till Svenska Curlingförbundet och projektet Curly Camp, ett curlingläger för barn, säger den olympiska mästaren Anna Hasselborg.

Årets nykomling Dejan Kulusevski valde den Brommabaserade paraidrottsföreningen IFAH.

– Jag tycker deras arbete är fantastiskt och inspirerande.

Jimmy Sandberg, sponsringsprojektledare på Svenska Spel, hoppas och tror att prispengarna från Hejapriset ger fler unga chansen att få ta del av idrottens gemenskap och glädje.

– Svenska Spel är Sveriges största idrottssponsor, från gräsrot till elit. I samband med Idrottsgalan där några av våra främsta atleter hyllas känns det fint att också kunna ge tillbaka till föreningarnas och förbundens ungdomsverksamheter. Jag är övertygad om att medlen kommer förvaltas på ett ypperligt sätt och vem vet, kanske är någon av dem till och med moderklubben för en av våra framtida idrottsstjärnor, säger Jimmy Sandberg.