21 år efter skadan – rörelseträningen har fått Sara Algotsson Ostholt att återigen kunna röra på höfterna

För 21 år sedan bröt Sara Algotsson Ostholt lårbenshalsen. Efter det har hon varit väldigt stel i sina höfter, men tack vare ett intensivt arbete tillsammans med en rörelsetränare kan hon i dag röra höfterna på ett sätt hon inte kunnat göra på många år. Om det berättar Sara i det senaste avsnittet av Svenska Spels och Sveriges Olympiska Kommittés gemensamma webbserie Tillsammans till OS i Tokyo.

Sedan hon bröt lårbenshalsen för 21 år sedan har olympiern och fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt haft problem med stelhet i sina höfter. Problemen blockerar hennes egna rörelser och hon har inte kunnat förmå kroppen att göra det hon vill. En dag kände hon att det fick vara nog.

– Då var jag så sur efter en tävling. Det spelar ingen roll hur mycket en dressyr- eller hopptränare säger till mig om olika saker, för min kropp lyssnar ändå inte på mig, minns Sara som då tog kontakt med en rörelsetränare.

De träffades först utan häst och Sara fick göra en övning där hon skulle följa fingrarna med ögonen i olika rörelser. Först var hon väldigt skeptisk till övningarnas betydelse.

– Jag tyckte ”vad är det här för något? Det är när jag rider som jag är stel”.

Men när tränaren sa åt Sara att gå fram och tillbaka på en väg upplevde hon något hon inte kunnat göra på länge.

– Jag kunde helt plötsligt röra på mina höfter igen, som har varit fastlåsta i 21 års tid, berättar Sara som menar att det också har fått stor påverkan på hennes ridning.

– Min egen kropp, det är det som hästen känner. Allting jag gör med min egen kropp är det som hästen ska lyssna på. Den ska följa mig i det jag vill och om jag sitter alldeles för stel och styv, då kan den inte veta hur den ska göra och då kan det bli lite felkommandon.

Rörelseträningen har betytt mycket för Sara som ofta överraskas av effekten av träningen.

– Jag skrattar nästan varje dag och blir förvånad över vad hon ser och vad hon kan hjälpa mig med, mest med olika konstiga rörelser. Det är a och o att man är rörlig, symmetrisk och i balans. Det handlar inte om någon råstyrka när man sitter på en häst. Det är klart att man ska vara uthållig, men annars handlar det väldigt mycket om att vara med hästen. Det är otroligt spännande.

Se hela avsnittet på Svenska Spels Youtubekanal.

Se hela avsnittet i mobilen i OlympiaAppen eller på Svenska Spels Youtube-kanal.

Om Tillsammans till OS i Tokyo
I Tillsammans till OS i Tokyo får tittarna under ett drygt halvår följa sex av Sveriges främsta idrottare under deras väg till OS i Tokyo. Tittarna får en unik inblick i idrottarnas förberedelser inför det som förhoppningsvis blir karriärens absoluta höjdpunkt, från nu till vårens finslipningar.

De sex olympierna är:
Angelica Bengtsson, friidrott
Max Salminen, segling
Sara Algotsson Ostholt, ridsport
Petter Menning, kanot
Sofia Mattsson, brottning
Anna Bernholm, judo

Samtliga avsnitt av Tillsammans till OS i Tokyo finns att se i OlympiaAppen eller på Svenska Spels hemsida.

Ladda ned OlympiaAppen
App Store
Google Play