20 av 23 spelare i EM-truppen kommer från talangsatsningen Tipselit

Visby 15 juni 2017

I morgon drar U21-EM igång i Polen och för Sverige väntar England i inledningsmatchen. Sverige är regerande Europamästare och tack vare en lyckad satsning på talangutveckling har de svenska ungdomslandslagen varit framgångsrika de senaste åren. I årets trupp är 20 av 23 spelare utbildade inom Tipselit – landets största projekt för talangutveckling inom fotboll.

Förbundskapten, Håkan Ericson, menar att utbildningen som Svenska Spel Tipselit möjliggör är ovärderlig.

– Det är i Tipselit allt börjar. Det är här första steget till kvalificerad utbildning tas. Spelarna får i ung ålder tid med en välutbildad tränare och får se hur det funkar. Det gynnar både spelare och tränare. Det är en dörröppnare.

Tipselit som har funnits sedan 1993 är ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, och syftar till att ge svenska talanger en elitinriktad fotbollsutbildning. Ungefär 70 procent av alla Sveriges samtliga elitspelare har på något sätt utbildats inom verksamheten ­– och bland landslagen har de flesta spelarna gått genom Tipselit.

– Att så många spelare har gått genom Tipselit är ett kvitto på att vår långsiktiga satsning på talangutveckling burit frukt. Som engagerad partner till svensk fotboll kommer vi att fortsätta jobba med utvecklingen, såväl på bredd- som elitnivå, säger Lennart Käll, VD Svenska Spel.

I dag medverkar cirka 60 elitklubbar runt om i Sverige i Tipselit och genom programmet får de ett ekonomiskt tränar- och utbildningsbidrag. I arbetet ingår också att föreningarna tar ett socialt ansvar för spelarna och ser till att de får en utbildning vid sidan av fotbollen. På så sätt ska framtiden för svensk fotboll säkras.

– För mig har Tipselit haft en enorm betydelse för min utveckling och det var där jag fick min utbildning. Tack var akademin kunde jag stanna i Sverige i mellan 15 och 18 års ålder, en tid som är avgörande när det kommer till talangutveckling, säger mittfältaren Simon Tibbling.

U21-truppen inför EM i Polen

MålvakterNuvarande klubbTipselitklubb
Tim ErlandssonAFC EskilstunaHalmstad
Anton CajtoftJönköpings SödraJönköpings Södra
Pontus DahlbergIFK GöteborgIFK Göteborg
   
Försvarare  
Linus WahlqvistIFK NorrköpingIFK Norrköping
Jacob Une LarssonDjurgårdenBP
Joakim NilssonElfsborgGIF Sundsvall
Adam LundqvistElfsborgElfsborg
Isak SsewankamboMolde
Filip DagerstålIFK NorrköpingIFK Norrköping
Franz BrorssonMalmöMalmö
Egzon BinakuBK HäckenBK Häcken
   
Mittfältare/anfallare 
Simon TibblingGroningenBP/Djurgården
Alexander FranssonBaselIFK Norrköping
Kristoffer OlssonAIKIFK Norrköping
Muamer TankovicAZ AlkmaarIFK Norrköping
Carlos StrandbergKVC WesterloBK Häcken
Gustav EngvallDjurgårdenIFK Göteborg
Melker HalbergKalmarKalmar
Kerim MrabtiDjurgården
Pawel CibickiMalmöMalmö
Niclas EliassonIFK NorrköpingFalkenberg
Joel AsoroSunderlandBP
Amin AffaneAIK

Här hittar du mer information om Tipselit.

Vid frågor, vänligen kontakta:
Johan Söderkvist, presskontakt, Svenska Spel, 070-245 31 16.
johan.soderkvist@svenskaspel.se