Rörelsefonden möjliggör nya basketnät runt om i Sverige

Svensk Basket och dess föreningar kommer under våren sätta upp nya basketnät på utebasketkorgarna runt om i hela Sverige. Initiativet är en del av Svenska Basketbollförbundets projekt Nothing but Net och har fått medel ur Svenska Spels och Riksidrottsförbundets Rörelsefond. – Vi vill att basketen ska vara tillgänglig för alla, överallt, säger Mats Elsnitz, marknadsutvecklare och projektansvarig på Svenska Basketbollförbundet.

Våren nalkas och normalt sett är det turneringar och slutspel i basketen. Men restriktioner och inställda matcher är fortfarande en del av vardagen för alla barn och ungdomar som älskar att idrotta.

Man är med i en idrottsförening av en anledning, och det är att utöva den idrotten. Nu startar streetbasketsäsongen och där finns en oerhört stor möjlighet att aktivera sig och spela utomhus, säger Fredrik Joulamo, generalsekreterare för Svenska Basketbollförbundet.

Svenska Basketbollförbundet uppmanar alla föreningar att planera för att anordna matcher utomhus nu när det ser ut att bli möjligt och tillåtet.

– Vi kan verkligen skapa härliga mötesplatser och många av våra ungdomar längtar efter att få spela basket men det är så många basketplaner utomhus som är i dåligt skick, säger projektledare Mats Elsnitz.

Därför har projektet ”Nothing but Net” startats upp med målet att rusta upp basketplaner runt om i Sverige. Projektet har fått medel ur Rörelsefonden och medlen har bland annat gått till att köpa in 1 000 nya basketnät, nät som nu ska sättas upp över hela landet.

– Vi uppmanar alla basketintresserade att ta bilder på korgar som är trasiga och saknar nät. Publicera bilderna på Instagram och tagga med #nätaktion samt den lokala basketföreningen. Tillsammans med föreningarna kommer vi sedan byta ut näten och i de fall som även korgen är trasig skickar vi vidare det till kommunen och ber dem hjälpa oss, säger Mats Elsnitz.

Varje år avsätter Svenska Spel drygt 3 miljoner kronor till Rörelsefonden (tidigare Framåtfonden) ur vilken specialidrottsförbunden kan söka medel för projekt som sänker tröskeln till rörelse och lockar fler till den organiserade idrotten.

– Svensk idrott bygger på lokalt engagemang och eldsjälar och nya basketnät känns verkligen som en bra sak, vi är glada och stolta över att kunna medverka till att fler kan röra på sig, säger Linn Rydstedt, projektledare för Rörelsefonden på Svenska Spel.