Lättare att bekämpa matchfixning med ny lag

Fredrik Gårdare kriminalkommissarien som leder polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den nya spellagen och en långsiktig satsning från polisen för att minska spelfusk ska skydda svensk idrott.

I den nya spellagen som trädde i kraft vid årsskiftet har spelfusk fått en egen brottsrubricering. Lagen gör det enklare för idrotten, allmänheten och polisen att anmäla fall då misstankar om manipulerade matcher och tävlingar förekommer.

– Den nya lagen har inte riktigt satt sig ännu. Men att det psykologiskt sett har blivit lättare att anmäla när man misstänker att allt inte står rätt till bör leda till fler polisutredningar, jag förväntar mig att det blir fler, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare som leder polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Polisens specialsatsning på idrotten startades som ett tidsbegränsat projekt för två år sedan, men redan förra året beslutade Stockholms polischef Ulf Johansson att aktionsgruppen skulle bli permanent efter önskemål från Riksidrottsförbundet. Sedan årsskiftet har Fredrik Gårdare och hans kollegor inlett flera förundersökningar i fall som utan den nya spellagen hade varit svårare att hitta en brottsrubricering för.

– Tidigare var brottsrubriceringen hot eller bestickning vid misstankar om matchfixning. De sakerna sker oftast i det fördolda. Vid en muta så kanske det bara är två, tre personer inblandade, det sprids inte, vilket nästan kräver att någon erkänner. Men man ska komma ihåg att även om brottsrubriceringen är spelfusk så krävs det att det är ställt utom rimligt tvivel att ett brott har begåtts för att få till en fällande dom.

Faktum är att ännu har inget mål gällande matchfixning prövats i Högsta domstolen. Men att få människor fällda är inte det viktigaste menar Fredrik Gårdare.

– Vi ska skydda idrotten och göra det så svårt som möjligt för de kriminella nätverk som specialiserat sig på idrotten, oavsett om de fälls eller inte. Vi har en målbild där idrottare inte ska vara mer utsatta än någon annan yrkesgrupp.

Så är det inte i dag. Speciellt fotbollen är extra utsatt där kriminella nätverk har förgreningar på flera nivåer inom sporten. Fredrik Gårdare tycker dock att idrotten är på väg åt rätt håll där allt fler vågar anmäla och prata om problemen. Han ser gärna att spelbolagen också tar ett större ansvar gällande spelutbud och förebyggande arbete.

– Vi har Svenska Spel som är seriöst som försöker upptäcka och förebygga spelfusk. Sedan finns det andra spelbolag som skulle kunna bli bättre. Det kanske inte ska vara möjligt att spela på allt inom idrotten. I dag är det lite för lätt att manipulera situationer i matcher och tjäna pengar. Vi har både spelare som själva ser chansen att tjäna pengar och spelare som blir hotade och utnyttjade av större kriminella nätverk, säger Fredrik Gårdare som har 25 års erfarenhet inom polisiärt arbete mot organiserad brottslighet och gängkriminalitet.

De cirka tio poliserna i polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet arbetar kontinuerligt med att skapa en bättre miljö för alla som är en del av idrotten, utöver idrottsmän och kvinnor det kan vara domare, journalister eller spelombud som riskerar att utsättas för hot, våld, trakasserier, mutförsök och skadegörelse.

– Vi ska aldrig acceptera kriminalitet. Vi har ett långsiktigt perspektiv och tar samtidigt alla akuta fall och vi är tacksamma för tips på allt som kan vara matchfixning, avslutar Fredrik Gårdare.

Text: Jerker Elfström

FAKTA

Svenska Spel arbetar med flera verktyg för att minska risken för manipulation och matchfixning. ID-krav för alla som spelar, insatsbegränsningar, restriktivt urval av spelobjekt och livekontroll av alla spel är exempel på några av bolagets åtgärder.

Misstänker du spelfusk? Tipsa här!

Spelinspektionen

Polisen

minmatch.se

Min match är svensk idrotts gemensamma satsning för att tillsammans med Polisen och Svenska Spel skydda idrotten mot matchfixning.