Vi tror på aktiv påverkan

Nu i veckan spelar Sveriges herrlandslag i fotboll den första kvalmatchen inför VM i Qatar 2022. Det är ett arrangörsland som brister i respekten för mänskliga rättigheter. Därför är det högst rimligt att Svenska Spel, som landslagets huvudsponsor, de senaste dagarna har fått frågor kring hur vi ställer oss till detta.

Svenska Spel har stöttat många av de mest folkkära svenska landslagen i tiotals år eller mer. Hela vår sponsringsfilosofi bygger på långsiktighet. Det är genom ett aktivt samarbete med förbunden under lång tid som vi kan verka som en positiv kraft, påverka idrotten i rätt riktning. Att VM ska spelas i Qatar är inget som varken vi på Svenska Spel eller Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) önskade. Inför och under FIFA:s omröstning 2010 arbetade SvFF aktivt mot att Qatar skulle tilldelas VM.

Vi förstår att det är många som känner att bojkott är det mest rimliga vägvalet, när mästerskap avgörs i länder som brister i respekten för mänskliga rättigheter. Att delta eller ej är ingen enkel fråga, men den är heller inte ny för oss som sponsor av svensk idrott. Vi förespråkar inte generella krav på bojkott. Vi tror istället på att fotbollförbundet ska vara där och göra vad de kan för att bidra till en långsiktig förändring, såväl inom landet som inom FIFA när värdland väljs i framtiden.

Sedan Qatar tilldelades VM, har landet både blivit granskat och kritiserat för kränkningar av mänskliga rättigheter, framför allt när det handlar om migrantarbetares rättigheter och kvinnors rättigheter.  Detta är inte ett problem som är begränsat till detta mästerskap, utan det är en fråga som är aktuell både före, under och efter turneringen.

Enligt Amnesty International har uppmärksamheten som riktats mot Qatar bidragit till ett antal positiva reformer som kommer påverka migrantarbetares rättigheter och säkerhet på lång sikt. Dock är det problem med implementeringen av reformerna. Amnesty har därför uppmanat nationella fotbollsförbund att spela en mer aktiv roll när det gäller att säkerställa rättigheterna för migrantarbetare och att uppmärksamma frågan i olika sammanhang.

Som sponsor ställer vi i alla våra sponsringsavtal krav på att förbunden ska arbeta för att mänskliga rättigheter, mångfald och arbetsvillkor beaktas och respekteras, såväl i Sverige som i de länder som arrangerar stora idrottsmästerskap. Detta är också något vi kommer följa upp om Sverige lyckas kvalificera sig till VM 2022. Svenska Spel kommer att både följa och bidra aktivt i det arbetet. Det är vårt ansvar som engagerad sponsor.

Det innebär rent konkret att om Sverige skulle kvalificera sig till VM i Qatar, så kommer vi att verka för att Svenska Fotbollförbundet fortsätter det arbete de redan påbörjat, med att på olika sätt driva frågan om mänskliga rättigheter, så som goda arbetsförhållanden för migrantarbetare och rätten att engagera sig fackligt.

Vi kommer helt enkelt att förvänta oss att de aktivt arbetar för att synliggöra missförhållanden och påverka både FIFA och Qatar, något som även svenska Amnesty förordar.

Så, även om vi i det här fallet beklagar valet av värdland, är vår ambition att göra vad vi kan för att bidra till en samhällelig förbättring på lång sikt. Det tror vi är ett bättre vägval än bojkott.

KAJSA NYLANDER
hållbarhetschef, Svenska Spel
NICKLAS BIVERSTÅHL
sponsringschef, Svenska Spel