Vi stöttar forskningen för att öka kunskapen om spelproblem!
Spelforskning är ett relativt ungt forskningsområde i Sverige. Det gör att det saknas forskning inom området både nationellt och internationellt. Därför inrättade vi 2010 ett forskningsråd och fortsatte med inrättade av spelprofessur och nu senast ett Forskningsbibliotek.
Forskningsråd – 2010
Genom forskningsrådet vill vi öka kunskapen och insikten om spelproblemen och hur man bäst förebygger problemen. Genom vårt forskningsråd delar vi årligen ut 5 miljoner kronor till forskning om spel och förebyggande insatser mot spelproblem. Första utlysningen skedde våren 2011. Idag stöttar vi totalt tolv projekt på olika högskolor och universitet.
Rådet består av erfarna forskare och representanter från samhällsintressen. https://om.svenskaspel.se/spelansvar/forskning/forskningsradet/. De bedömer inkomna ansökningarna utifrån vetenskaplig kvalitet och samhällelig relevans. I sitt arbete utgår de från forskningsrådets arbetsordning. Varje år presenteras forskningsresultaten på Forskningsdagen.
Sveriges första medicinprofessor i spelberoende – 2015
Den första professuren med inriktning på spelberoende i Sverige inrättades 2015 vid Lunds universitets medicinska fakultet. Professuren ska fokusera på forskning kring preventiva åtgärder för att förhindra spelberoende.
Svenska Spel bidrar med 2,5 miljoner kronor per år under fem år och ska samarbeta med universitetet i frågor kring professuren. Satsningen går helt i linje med Svenska Spels uppdrag att arbeta förebyggande mot spelproblem och stärka konsumentskyddet.
Anders Håkansson, professor i beroendemedicin, med särskild inriktning på spelberoende och är därmed den första medicinprofessorn i spelberoende i Sverige. Han ingår även i Svenska Spels Forskningsråd.
Anders Håkansson och hans forskarlag fokuserar på forskning kring preventiva åtgärder för att förhindra spelberoende, att tidigt upptäcka spelproblem samt behandling och förebyggande arbete för att undvika återfall. Flera av de forskningsprojekt som pågår just nu är inriktade mot ungdomar och yngre vuxna.
Nu senast i februari så informerade Anders Håkansson att kvalitetsregister inrättas för att hjälpa spelberoende. Registret ska kunna ge en bättre bild av vilka behandlingsmetoder som är effektiva. Läs mera: https://om.svenskaspel.se/inspel/kvalitetsregister-inrattas-att-hjalpa-spelberoende/
Forskningsbiblioteket – 2018
För någon vecka sedan lanserade Svenska Spel Forskningsbiblioteket, en samlingsplats där medarbetare, speloperatörer, beslutsfattare och andra intressenter kan öka bland svensk och internationell forskning om spelansvar och spelproblem.
Syftet är att underlätta för dig som letar underlag för att ta beslut, och för dig som vill säkerställa att de insatser som satsas på är vetenskapligt belagda. Allt på ett och samma ställe.
I Forskningsbiblioteket finns i dag över 90 vetenskapliga artiklar, svenska och internationella, uppdelade efter ämne. Materialet kommer att uppdateras kontinuerligt. Du hittar bland annat forskning som visar vad man bör tänka på vid utveckling av nya spel, vilka spelansvarsåtgärder som har bäst effekt samt varför vissa spel medför större risk än andra.
Forskningsbiblioteket innehåller också en blogg skriven av psykolog Thomas Nilsson. Han har arbetat med spelberoendefrågor sedan slutet på 80-talet och var med och utvecklade den nationella Stödlinjen. Han ser Forskningsbiblioteket som ett viktigt steg framåt för arbetet med spelansvar.
Vill ni läsa mera om vår satsning på forskning så hittar ni mera information på denna länk: https://om.svenskaspel.se/spelansvar/forskning/
Hälsningar från ett soligt Visby med snöflingor i luften från
Avdelningen Spelansvar & Hållbarhet