Värdefulla besök hos spelberoendeföreningar

För en tid sedan var det dags för årets andra besök hos Spelberoendeföreningen i Stockholm. Under samma period gjorde jag också ett besök hos Spelberoendeföreningen i Borlänge. Jag blir alltid så rörd och känslomässigt påverkad varje gång jag hör deltagarnas berättelser och levnadshistorier.

På mitt första besök satt jag med en anhöriggrupp, där alla var eniga om att man som anhörig befinner sig i en mycket svår situation. Anhöriga är utsatta på grund av en väns, en familjemedlems eller en nära grannes spelproblematik och hens beteende. Det är lätt att känna sig maktlös och bortglömd. Jag kände redan i början av mötet att de som är anhöriga drabbas väldigt mycket psykiskt, fysiskt och ekonomiskt. Nästan alla som satt i rummet har helst av allt velat hjälpa till och till exempel betala de ekonomiska skulderna fastän det inte är en långsiktig lösning eftersom skulderna aldrig tar slut. Att se de anhörigas vilja att hjälpa sina nära och kära var väldigt härligt. De stöttade varandra på ett mycket fint sätt.

Vid mitt andra besök i Stockholm deltog jag i en grupp som har spelproblem och de undrade vad en person från Svenska Spel gjorde där egentligen. Jag presenterade mig och berättade vad jag arbetar med. Personerna i rummet berättade sina skilda livshistorier, men det kändes som om jag hörde samma berättelse från samtliga – ekonomiska problem av spelandet, mindre tid för familj, vänner, arbete och studier. De som spelar är i regel frånvarande och svåra att kommunicera med. Många har haft fysiska och psykiska besvär när de inte kunnat spela och ofta hamnat i konflikter med familj och vänner.

Vi alla i rummet var överens om att spelproblematiken gör det svårt att kontrollera hur mycket pengar och tid man lägger på att spela. Det leder till allvarliga konsekvenser för hälsan, ekonomin och det sociala livet. Det är inte lätt att gå igenom spelproblematik varken som spelberoende eller som anhörig.

I slutet av mötet sa en person i gruppen att alla spelbolag borde vara som Svenska Spel som tar sitt ansvar på allvar. Personen var jättenöjd med våra spelansvarsåtgärder såsom insättningsgränser och tidsgränser. Då kände jag mig väldigt, väldigt stolt!

Slutligen vill jag bara säga att det är väldigt fint att alla som deltar på mötena på spelberoendeföreningar delar så öppet om något som är så svårt att prata om. Den erfarenheten är väldigt värdefull för mig som omsorgskommunikatör och något jag tar med mig i mitt arbete för att motverka spelproblem och verka för ett hållbart spelande.

SEDAT ÖZDEMIR
Omsorgskommunikatör