Spelkoll för dig inom idrotten

Vår digitala utbildning till unga inom idrotten vinner pris!

”När det var som värst var jag inte närvarande på matcherna. Jag tänkte bara på spelandet och vad jag skulle göra när jag kom hem. Samma sak var det med skolan.” Det berättar en ung elithockeyspelare i Svenska Spels nya digitala utbildning om spelproblem och matchfixning, en utbildning som nu vinner pris som ”Årets digitala produktion” i Swedish Learning Awards.

Som Sveriges största idrottssponsor har vi på Svenska Spel en unik möjlighet till ett brett samhällsengagemang. Och att nå just unga med förebyggande information har visat sig vara extra viktigt. Studier visar nämligen att både vuxna och unga, inom delar av idrottsrörelsen och på idrottsutbildningar i Sverige, löper högre risk för spelproblem än befolkningen i stort.

Det finns flera förklaringar till varför de som är nära idrotten är en riskgrupp för spelproblem, och det är tydligt att spel om pengar är ett vanligt samtalsämne i omklädningsrummen. Den som är nära idrotten har stor kunskap om sporten, något som kan göra att man tror att det kan hjälpa en att vinna pengar. Dessutom är idrotten utsatt för matchfixning, vilket ibland har en koppling till spelproblem.

Ett förebyggande arbete behövs och är viktigt. Men trots att idrottande ungdomar är en extra sårbar grupp när det gäller spelproblem och matchfixning, så tänker nog många att ”det inte är något som händer mig”. Som ett led i Svenska Spels förebyggande arbete har vi därför lanserat en ny utbildning – särskilt riktad till unga inom idrotten och som föreningar och förbund vi sponsrar får ta del av. Utbildningen syftar till att lära om risker med spel, vad matchfixning är och kan få för konsekvenser, samt bidra till en attitydförändring hos ungdomar, tränare och ledare inom idrotten.

För att förmedla innehållet på ett engagerande sätt innehåller utbildningen verklighetsnära och interaktiva filmer med dilemman som deltagarna får ta ställning till. Utbildningen har två utbildningsspår – ett för spelare och ett avslutande spår för tränare, ledare, domare med flera. Har man ett ledaruppdrag får man i utbildningen ta del av konkreta verktyg för att upptäcka eller komma till rätta med spelproblem.

Hittills har utbildningen gått ut till hockeyligorna och klubbarna i SHL, Hockeyallsvenskan och SDHL, samt klubbarna inom Elitfotboll Dam, EFD, som omfattar OBOS Damallsvenskan, Elitettan och Svenska Spel F19.

Utbildningen togs fram i samarbete med Lexicon Interactive och vann förra veckan pris för ”Årets digitala produktion” i Swedish Learning Awards med följande motivering:

”Utbildningen har skapats för att bidra till att minska ett samhällsproblem som är omfattande, särskilt bland unga. Den har på ett föredömligt sätt utformats för en ung målgrupp när det gäller inslagets längd, variation och tonalitet. Det finns en tydlig plan för implementering i den beställande organisationen samt ambitiösa lärande- och effektmål. Redan ett halvår efter lansering har flera av målen uppnåtts.”

Jag och min kollega, omsorgsutvecklaren Anna-Karin Franzén, arbetade fram utbildningen tillsammans med Lexicon och vi tycker att det känns extra roligt att den vinner pris eftersom det är ett så viktigt ämne. Flera gånger under produktionen, i våra samtal med unga, berättade de om att det finns en tystnadskultur när det gäller spelproblem och matchfixning. Att man borde prata mer om det här. Det här priset ger oss ett visst kvitto på att vi valde rätt vägar i tonalitet och utbildande moment – även om det viktigaste naturligtvis är hur den tas emot av unga, säger

Det är viktigt att vi som spelbolag och idrottssponsor tillsammans med idrotten gör det vi kan för att motarbeta sådant som kan ta fokus från idrottsprestationen och all den glädje idrott kan och ska bidra till. Som en av de intervjuade uttryckte det ”Mår vi bra, presterar vi bra. Så enkelt är det”.

Om du är nyfiken på utbildningen så finns den att ta del av här.

KATJA FRANKLIN
Tjänsteutvecklare Spelansvar, Svenska Spel