Svenska Spel ringer kunder som spelar för mycket!

För en vecka sedan påbörjade vi ett pilotprojekt som vi kallar ”Proaktiva samtal” där vi ringer 100-150 högriskspelare, i huvudsak Vegas- och sportspelskunder. I detta första skede vill vi undersöka kundbehov och kundens reaktion vid samtal kring deras spelbeteende. Vi följer också upp överenskommelser som vi gjort med kunden om att t.ex. ändra sina gränser eller ta en paus. Inför pilotprojektet har Svenska Spels personal genomgått utbildning i motiverande samtalsteknik med handledare .

Det är speciella förutsättningar för vilka kunder vi kontaktar. Enligt gällande lagstiftning får vi endast lov att kontakta kunder som aktivt har godkänt detta. Vi skulle önska oss en generell rätt att få kontakta alla kunder där vi ser ett misstänkt problemspelande.

Varför kontaktar vi kunder som spelar för mycket?

  1. Vi vill utveckla vårt spelansvar: Kontrollförlust, att inte kunna kontrollera omfattningen av sitt spelande, är ett tecken på spelproblem. Många spelare förlorar därför förmågan att ta tag i sin situation. Spelansvar bör därför sträva  mot att intervenera för att förebygga att spelandet urartar med långtgående konsekvenser.
  2. Andra spelbolag har fått goda resultat: Norsk Tipping, PAF och andra spelbolag ringer idag regelbundet spelare som uppvisar ett till synes ohälsosamt beteende. Deras erfarenheter är tydliga, samtalen är till största del positivt mottagna och har effekt i vart fall på kort sikt för spelarna de kontaktar.
  3. Stödföreningar är eniga: Flertalet tidigare spelberoende personer har vittnat om hur de önskade att någon hörde av sig när de såg att spelandet eskalerade för att stämma av läget.

Vilka kunder kontaktar vi?

  • Storförlorare
    Kunder som har ett riskfyllt spelande.
    Denna grupp ringer vi då det är hög sannolikhet att de förlorat kontrollen över omfattningen av sitt spelande.
  • Problemspelare
    Har svarat att de har ett rött spelbeteende på självtest i Playscan.
    Denna grupp ringer vi för att de själva säger att de har problem med spel.
  • Unga riskspelare
    Män 18-25 år som har ett riskfyllt spelande.                                                                                                                                                                                                                                                                            Denna grupp ringer vi för att vi vet att unga är särskilt utsatta som grupp.

Hur reagerar en kund med ett högriskbeteende när vi ringer och frågar om allt är okej?

Hälften har de utvalda kunderna har svarat när vi ringt upp dem. En övervägande andel av kunderna har varit positiva till samtalet. Många har valt att använda sig av någon av våra tjänster inom spelansvar såsom avstängning, paus eller sänkning av gränser.

Exempel på respons från de kontaktade personerna:

  • ”Jag har inte tid, jag renoverar lägenheten”
  • ”Jag uppskattar att ni bryr er och tar kontakt”
  • ”Varför har ni inte hört av er tidigare om ni nu ser alla mina spel”
  • ”Min kompis spelar på mitt spelkort”
  • ”Jag spelade bort 8 000 kr förra månaden men det är så svårt att sluta spela”
  • ”Jag hade tänkt sluta spela idag”
  • ”Jag gjorde självtestet och tänkte på allt jag spelar, egentligen inte så mycket på Svenska Spel men totalt blir det mycket”

Vi är glada att vi äntligen kommit igång med denna tjänst och vi kommer inom kort utvärdera hur våra kunder uppskattar vår nya tjänst.