Nya studier visar: förhöjd risk för spelproblem hos elitidrottande män som tränar varje dag

Spelberoendeforskarna vid Lunds Universitet fortsätter att komma med nya spännande rön. Två färska forskningsartiklar om elitidrottare och problemspel har i dagarna publicerats av professor och överläkare Anders Håkansson och hans forskargrupp. Den senaste artikel har publicerats i International Journal of Environmental Research and Public Health.

Studierna rapporterar att män som tränar tre eller sju dagar i veckan har en förhöjd risk att få problem med spel.

Totalt svarade ca 3 300 personer och av dessa var 7,8 % problemspelare. Det var betydligt vanligare bland män, 12 % mot 1 % hos kvinnor.

Som Sveriges största sponsor till idrotten är det här en viktig fråga för Svenska Spel och därför har vi ett nära samarbete med de stora förbunden och utbildar dem i spelansvar. Både tränare och idrottare ska veta vart de ska vända sig om de misstänker att någon har problem med sitt spelande.

Jag får ibland möjlighet att träffa ungdomar inom idrotten och utbilda dem i dessa frågor. Det blir många intressanta och spännande frågor som diskuteras under dessa träffar och jag tror att träffarna leder till reflektioner och att vi genom det här arbetet kan förbygga att fler får problem med spel.

Anneli Berger-Ekman
Hållbarhetssamordnare