Spelets tio hårda bud – följer du nummer fem?

Det är många som nu råds hålla sig i karantän eller självvalt arbetar hemifrån. Det gör att att vi tillbringar en hel del tid hemma. För att fördriva tiden kanske du spelar ditt favoritspel eller testar ett nytt spel? Följ dessa tio tips för en lyckad spelstund!

  1. När du börjar spela för att vinna tillbaks pengar du förlorat på spel, ta en paus! Tanken om att vinna tillbaks pengar man förlorat på spel genom att spela mer är en av de tidiga varningssignalerna vid utvecklandet av spelberoende.
  2. Tro inte att du är nära att vinna. Spel skapar illusionen att du är nära att vinna. Det är ett trick din hjärna spelar upp. Du var inte nära att vinna – du förlorade.
  3. Använd inte spel som ett sätt att dagdrömma, fly från jobbiga upplevelser eller andra obehagliga saker i ditt liv.
  4. Träna dig i att ha roligt utan spel. Om spel är den enda aktivitet som du tycker är kul och ger dig tillfredsställelse då ska du a) öva dig i att ha tråkigt och/eller b) skaffa dig fler aktiviteter som roar dig.
  5. Sätt en tidsgräns för hur länge du får spela. Spel har en fantastisk förmåga att få tiden att rusa iväg.
  6. Bestäm i förväg hur mycket pengar du är beredd att förlora och håll dig till det. Tro inte att du ska kunna lösa dina ekonomiska problem med spel.
  7. Låna aldrig pengar för att spela. Är ditt spelkonto tomt, acceptera det.
  8. Ljug inte om ditt spelande. Var ärlig med dig själv. Testa då och då hur det ligger till med dina spelvanor.
  9. Överskatta inte din intelligens. Slumpen spelar en avgörande roll i alla spel och den kan du inte kontrollera.
  10. Var nykter när du spelar. Alkohol och andra droger, reducerar omdömet rejält och det är lätt hänt att fatta beslut som du ångrar dagen efter.

Spelets 10 hårda bud är framtagna av psykologen och spelansvarsexperten Thomas Nilsson på Sustainable Interaction.

 

Vill du prata med någon om ditt spelande? Ring eller chatta med Stödlinjen. De har öppet alla helgfria vardagar 9–21. Ring 020-819100  www.stodlinjen.se