Så jobbar vi för att minska klimatavtrycket i våra datacenter

Svenska Spel har ett tydligt mål klimatneutrala till 2030. Det är ett utmanande och mycket viktigt mål som vi på Tech känner stort ansvar för att bidra till. Vi har också stora möjligheter att påverka utfallet på riktigt då vi har hela stacken från drift av datacenter upp till kodning hos oss. Det gör att vi kan titta brett och arbeta på hållbara lösningar tillsammans. 

Som techbolag är hållbar IT ett naturligt fokusområde, men som kräver både nytänk och uthållighet. Inom Runtime, där driftansvaret för våra datacenter ligger, har vi verkligen kommit igång. Vi har enats om hur vi kan minska vårt klimatavtryck och beslutat vad vi ska mäta, det vill säga hur vi ska följa att vårt klimatavtryck minskar.   

Precis som hos många andra moderna IT-verksamheter är virtualisering och containerteknik en viktig del av infrastrukturen. Här ligger vi långt framme, men behöver göra ännu mer. Vi arbetar med re-design av vår arkitektur där målet är att minska antalet kvarvarande fysiska servrar till ett absolut minimum. Vi kommer inom kort att börja mäta utnyttjandegrad på varje system för att synliggöra hur vi utnyttjar våra resurser och därmed kunna ta datadrivna beslut om att konsolidera där det går, avveckla sådant som inte används till sin fulla potential och se hur ny teknik fortsatt kan hjälpa oss att sänka vårt klimatavtryck. Vi kallar det lite humoristiskt för en ”kill squad” där målet är att eliminera… nej REDUCERA vår serveranvändning till ett minimum. 

Vi fokuserar också på elkonsumtionen i våra datacenter. Med färre servrar minskar elförbrukningen markant. Det är också viktigt att ständigt arbeta för att optimera befintliga servrars profiler så att maximalt hållbarhetstänk möter prestandakrav. I ett datacenter finns ett slutet kretslopp där alla delar är beroende av varandra och att kyla ner all utrustning är det som genererar absolut mest el. Att minska antalet servrar kommer också att medföra att kylbehovet minskar. För att mäta denna förändring har vi en baseline över hur mycket el hallarna drar idag för att systematiskt arbeta med att minimera elkonsumtionen fram till 2030. 

Svenska Spels cloudstrategi kommer också att fungera som en hävstång där funktioner och system kommer att flyttas till molnet. Här finns en stor, klimatbesparande potential eftersom vi kan dra nytta av stordriftsfördelar och har större möjligheter att skala upp och ner efter behov.   

Ett tredje fokusområde är den hårdvara vi köper in till våra datacenter. Frågor som vi aktivt arbetar med är hur vi kan göra smartare inköp kopplat till hållbarhet och hur vi kan bli bättre på återvinning. Frågor som vad är den optimala livslängden för en (fysisk) server när vi inkluderar hållbarhetsaspekten är sådant vi undersöker och arbetar med.  

Vi har ett bra samarbete med vår huvudleverantör ATEA som förser oss med rapporter om hur mycket vi köpt in och hur mycket vi lämnat till återvinning. Vi har kommit långt, men vi vill bli bättre. Vi vill till exempel ha en mer detaljerad rapportering i en automatiserad process.  

På tal om ATEA så ingår vi i deras Leadership for Change, ett nätverk med ett stort antal företag som liksom vi arbetar med hållbar IT. Där kan vi utbyta erfarenheter och lära av de som kommit längre än vi.

Sammanfattningsvis är vi igång med de aktiviteter som minskar vårt klimatavtryck mest. Vi jobbar både i vår riktade ”kill squad” och vi lägger grunden för automatiserade mätningar som visar att vi minskar vårt avtryck. Vi kommer att göra stor skillnad inom IT:s hållbarhetsarbete – hur taggande är inte det!?   

MALIN HOGART
Chef Runtime, Svenska Spel