Ökat intresse under fotbolls-EM, men ingen ökning av det totala riskspelandet

Just nu pågår herrarnas EM i fotboll. Under ett mästerskap brukar många som i vanliga fall inte spelar om pengar vilja höja spänningen genom att spela på dessa matcher. En del spelar kanske för första gången och en del spelar bara några veckor när det är just ett EM eller VM. På Svenska Spel vill vi att spel ska vara till glädje för alla och att våra kunder enbart ska spela för nöjes skull. Precis som vilket nöje som helst. Vi lägger därför stora resurser och mycket energi på att våra kunder inte ska tappa kontrollen över sitt spelande, och spela med koll.

Hur påverkas då riskspelandet under ett stort sportevenemang som herrarnas fotbolls-EM?  

Trenden just nu under EM är att vi inte ser något ökat riskspelande varken på totalen eller andelsmässigt.

Det beror på följande faktorer: Till att börja med så ser vi i våra databaser att spelintresset ökar generellt. Det är en tydlig trend bland kunder som annars spelar sällan eller som inte tidigare varit kunder. Det är fler som provar att lägga ett spel i samband med ett stort mästerskap och antalet nya kunder ökar ofta.

Samtidigt har vi en viss mottrend där en del regelbundna sportspelare tar uppehåll under mästerskap då de hellre spelar när de stora ligorna är igång. Slår man ihop dessa två trender så ser vi i våra databaser en huvudtendens: antalet lågriskspelare ökar något och antalet högriskspelare minskar något.  

Samtidigt som vi noterar dessa huvuddrag så är vi ödmjuka inför att det finns andra skeenden i mindre grupper av spelare. Under ett EM ökar vanligtvis spelreklamen och exponeringen för spel. Den extra exponeringen innebär en ökad sårbarhet för nyktra spelberoende och personer med spelproblem som försöker hålla sig spelfria. Av erfarenhet vet vi också att stora mästerskap kan leda till höjda insatser och mer riskfyllda spelvanor för vissa.

För att motverka detta utvecklar vi löpande våra verktyg så att våra kunder lätt ska kunna sätta gränser för sitt spelande både i tid och pengar, för att de ska göra självtester eller på andra sätt reflektera över vilken risknivå de ligger på i sitt spelande. Vi är med redan från nyregistrering med gränser, vi berättar om risker, uppmanar till självtest, ringer spelkollssamtal för att utbilda om våra verktyg och har omsorgssamtal om spelandet eskalerar.  

Bara i år har vi genomfört cirka 7 000 telefonsamtal med våra kunder i omsorgssyfte. Och våra kunder har genomfört cirka 65 000 självtester för att reflektera över sitt eget spelande.

Vi arbetar intensivt för att säkerställa att alla gamla, återkommande och nya kunder ska ha de verktyg och den kunskap de behöver för ett tryggt och säkert spelande. Och det arbetet gör vi året runt oavsett om det pågår ett stort mästerskap eller inte.  Här har vi samlat våra bästa tips som hjälper våra kunder att spela med koll!  Tillsammans har vi spelkoll – Svenska Spel

Med önskan om en glad sommar!

KAJSA NYLANDER
Hållbarhetschef

AXEL LYCKBERG
Analytiker spelansvar