Forskningsbiblioteket – ny samlingsplats för forskning om spelansvar

Svenska Spel lanserar i dag Forskningsbiblioteket, en tjänst där journalister, speloperatörer, beslutsfattare och andra intressenter kan söka bland svensk och internationell forskning om spelansvar och spelproblem.

Den första januari 2019 får vi en ny spellagstiftning i Sverige, där omsorgsplikten om kunderna – spelansvarsarbetet – kommer att vara centralt. Kunskapen om vilka spelansvarsåtgärder som verkligen fungerar kommer att väga tungt. I Forskningsbiblioteket samlar Svenska Spel relevant forskning om spelansvar, för att göra det smidigare och snabbare för dig som vill ta del av aktuella forskningsartiklar.  

– Det känns otroligt kul att vi nu kan erbjuda den här tjänsten. Vi vill bli en knutpunkt för dig som söker forskning om spelansvar och förhoppningen är att tjänsten blir flitigt använd, säger Anneli Berger-Ekman, hållbarhetsspecialist på Svenska Spel.

I Forskningsbiblioteket finns i dag över 90 vetenskapliga artiklar, svenska och internationella, uppdelade efter ämne. Materialet kommer att uppdateras kontinuerligt. Du hittar bland annat forskning som visar vad man bör tänka på vid utveckling av nya spel, vilka spelansvarsåtgärder som har bäst effekt samt varför vissa spel medför större risk än andra.

Forskningsbiblioteket innehåller också en blogg skriven av psykolog Thomas Nilsson. Han har arbetat med spelberoendefrågor sedan slutet på 80-talet och var med och utvecklade den nationella Stödlinjen. Han ser Forskningsbiblioteket som ett viktigt steg framåt för arbetet med spelansvar.

– Om vi ska kunna arbeta förebyggande på ett bra sätt måste vi helt enkelt veta vad vi ska göra. I Forskningsbiblioteket finns en mängd relevant information samlad. På så sätt slipper man lägga energi på sådant som inte fungerar och insatser kan riktas rätt från början, säger han.

Här hittar du Forskningsbiblioteket.

Här läser du mer om Svenska Spels bidrag till forskningen. 

Varma och soliga Visbyhälsningar från avdelningen Spelansvar & Hållbarhet