Flexibla arbetssätt får våra team att må och prestera bäst
Arbetsmiljöverket släppte i dagarna ett pressmeddelande angående EU-kampanjen ”Friska arbetsplatser i ett digitalt arbetsliv”. Den lyfter flera viktiga frågor vi arbetsgivare behöver svara på i vårt ansvar för att minimera risker i arbetet för våra medarbetare i och med resan mot ett allt mer digitalt arbetsliv.
Digitala arbetssätt blir inte bara vanligare i många branscher, det är kanske det vanligaste sättet att arbeta för en växande arbetsstyrka. Möjligheterna känns lätt oändliga när resetiden kortas ner på grund av distansarbete, vi tar möten via Teams eller Zoom och får större flexibilitet i vardagen.
Men med förändringen kommer också risker och utmaningar. Arbetsmiljöverket nämner teknikstress som en potentiellt bidragande faktor till utmattning. Det blir en påverkan på vår sociala kontakt och psykosociala hälsa och vi tappar lättare greppet om våra medarbetares fysiska arbetsmiljö och ergonomi när de jobbar från hemmakontoret. För många suddas också gränserna mellan arbete och fritid ut och en del upplever att de blir mindre aktiva och mer stillasittande.
Blundar vi för utmaningarna och riskerna med de digitala arbetssätten? Inte alls, vi är ödmjuka inför dem. På Svenska Spel förstår vi att ”one size doesn’t fit all” och erbjuder och utvecklar därför hela tiden fler flexibla sätt att utföra vårt arbete på. I takt med att vi lärt oss nya sätt att samarbeta på, har vi också insett att vi kan erbjuda fler, och bättre förutsättningar för våra team att göra ett riktigt bra jobb. Den bästa arbetsplatsen ser olika ut – det passar inte alla att ses på kontoret varje dag. Inte heller alla får de bästa förutsättningarna när de jobbar hemma. Alla team behöver olika förutsättningar, och därför behöver vi som arbetsgivare erbjuda den flexibiliteten.
På Svenska Spel möter vi utmaningarna på mängder av sätt. Våra ledare har tightare avstämningar, tydlig feedback och coachning kring förväntningar med sina medarbetare. När kontoret behövs så finns det alltid där, inte bara när vi ordnar Social Days utan varje dag. Fler hjälpmedel och arbetssätt utvecklas ständigt för att underlätta vår hybridmodell. Alla medarbetare får ett förmånsbidrag för att kunna uppgradera sin hemarbetsplats med rätt utrustning och kanske något vi är extra stolta över – vår heltidsanställda hälsocoach Johanna som jobbar på både individ- och gruppnivå och erbjuder all möjlig stöttning i det fysiska och psykiska välmåendet.
Vi är en del av kanske den största förändringen av arbetsmarknaden i Sverige sedan 40-timmarsveckan infördes, och vi försöker vara ödmjuka inför att varken vi eller forskarna ännu har alla svar kring hur vi bäst bemöter det. Till dess är vi oerhört stolta över att kunna positionera oss som en flexibel arbetsgivare där vi ger de förutsättningar som gör att vi medarbetare mår och presterar bäst.
ANNA-CLARA FREDRIKSSON
HR-direktör Svenska Spel