Äntligen har vi fått lagrådsremissen till ny spellag!

Där framgår att man i stort väljer att gå på den lovordade spelutredningens rekommendationer. 

Det är till glädjande att man föreslår att spelbolagen ska få registrera allt spel och omsorgsplikten. Det innebär att vi nu får kontakta kunder som verkar vara i farozonen för att utveckla ett spelberoende och kan erbjuda dem stöd, hjälp och avstängning från spel.  Under hösten har Svenska Spel dragit igång ett pilotprojekt kring detta, som tagits mycket väl emot av testkunderna. Med en generell rätt att kontakta våra kunder, så kommer vi att kunna hjälpa många fler i riskzonen. Här är det då också positivt att vi i framtiden kan erbjuda spelaren att stänga av sig i det nationella avstängningsregistret som nya Spelmyndigheten kommer att ansvara för. Omsorgsplikten blir spännande att ta sig an och se vilka vägar spelbolagen väljer och hur Spelmyndigheten kan styra. 

Det är också mycket positivt att det föreslås en viss begränsning av bonuserbjudande, dvs det är inte tillåtet för en licenshavare att erbjuda eller lämna erbjudanden om bonus annat än vid det första tillfälle som spelaren deltar i ett spel. 

Tyvärr saknar vi konkreta förslag om riskklassificering av spel. Vi menar att produkter med högra risk för att utveckla spelberoende bör ha högre krav på spelansvarsåtgärder och återhållsamhet i marknadsföringen. Det är stor skillnad mellan en Trisslott och nätcasino. Dessutom måste mängden spelreklam måste minska.

 Svenska Spel har önskat sig en spelmarknad som utgår från omsorg för kunden. Det ser nu ut som att vi fått en hel del på vår önskelista och att hela Sverige som julklapp får en ansvarsfull spelbransch.

 God Jul och Gott Nytt År önskar

Zenita Strandänger

Hållbarhetschef