Vårt arbete mot penningtvätt och bedrägerier

Säkerhet och trygghet är oerhört viktigt. Du som kund ska kunna lita på att dina personliga uppgifter skyddas och att dina pengar hanteras säkert. Därför jobbar vi på Svenska Spel kraftfullt med säkerheten i de produkter och tjänster vi erbjuder dig. I vårt uppdrag ligger också att vi ska arbeta för att vår verksamhet inte ska utnyttjas för brottslig verksamhet, så som penningtvätt och bedrägerier.

Penningtvätt – en lag för hela spelbranschen

Penningtvätt är ett stort samhällsproblem där miljardbelopp från brottslig verksamhet tvättas årligen. För att förhindra att spelbranschen används för penningtvätt och finansiering av terrorism finns penningtvättslagen.

En som stött på penningtvätt i verkligheten, och även skrivit om det, är författaren och tidigare advokaten Jens Lapidus. Se filmen och hör honom berätta hur det kan gå till, vem som drabbas och hur du kan skydda dig och dina pengar från penningtvätt.

Vad innebär penningtvättslagen för dig som är kund hos Svenska Spel?

Alla spelbolag måste enligt lagen ha god kunskap om sina kunder. Det kallas enligt lagen om penningtvätt för kundkännedom och betyder bland annat att du som vill spela hos oss behöver identifiera dig på ett säkert sätt.

På Svenska Spel vill vi att identifieringen ska vara säker och samtidigt så enkel som möjligt för dig som kund. Därför kan du använda Bank-ID när du loggar in och spelar online. Du kommer också att kunna legitimera dig med de flesta godkända svenska legitimationer om du spelar hos något av våra ombud. Det innebär att du på sikt inte längre behöver ditt spelkort.

Du som är ny kund

Lagen om penningtvätt innebär att vi som spelbolag behöver lära känna våra kunder bättre. Förutom en säker identifiering när du ska bli kund och öppna ett spelkonto hos oss behöver du också svara på några frågor för att kunna lägga upp ditt första spel. Det beror på kundkännedomskravet i penningtvättslagen.

Du som redan är kund

Du som redan är kund hos oss kan behöva lämna några kompletterade uppgifter. Du känner säkert igen både rutinen och frågorna från kontakter med din bank. Att vi kan behöva ställa några frågor till dig beror alltså på kraven på kundkännedom i penningtvättslagen.

Personer i politiskt utsatt ställning – PEP

Alla företag som lyder under penningtvättslagen måste ta reda på om du som kund är en så kallad PEP. PEP är en förkortning av engelskans Politically Exposed Person, en politiskt utsatt person. Om du har eller har haft viktiga funktioner i en stat eller i en internationell organisation kan du vara en PEP. Företagen måste också veta vilka kunder som är familjemedlemmar och kända medarbetare till en PEP. På så sätt vill man bland annat förhindra korruption.

Varför ska penningtvättslagen omfatta spelbranschen?

Spelbranschen omsätter miljardbelopp varje år och vissa spelprodukter riskerar att utnyttjas för penningtvätt. Vårt och andra spelbolags betalningssystem med insättningar och uttag på spelkonto påminner också om bankernas. Därför har man inom EU bestämt att hela spelbranschen ska omfattas av krav på att vidta åtgärder för att förhindra penningtvätt. Lagens krav på en säker identifiering och så kallade kundkännedomsfrågor kan jämföras med säkerhetskontrollen som vi alla går igenom på flygplatsen. Alla måste passera för att säkerhetspersonalen ska kunna upptäcka dem som behöver kontrolleras noggrannare och tillsammans kan vi göra skillnad för att stoppa brottslig verksamhet.

Det här är några av de åtgärder som vi genomför för att följa lagen som ska motverka penningtvätt och finansiering av terrorism. På Svenska Spel jobbar vi aktivt för en sund spelmarknad. Det är viktigt för både oss och våra kunder att spel är roligt och spännande, men också tryggt och säkert.

Vill du veta mer?
Vill du veta mer om penningtvättslagen och finansiering av terrorism hittar du information hos Spelbranschens Riksorganisation SPER och hos Spelinspektionen – den myndighet som både ger tillstånd till viss spelverksamhet och som granskar att spelbranschen följer de lagar som finns.

Jens Lapidus: ”Att stoppa penningtvätt är att stoppa kriminalitet”

Logga in med BankID

Nu kan du snabbt, enkelt och säkert logga in med BankID istället för användarnamn och lösenord här på svenskaspel.se.

BankID är en e-legitimation som du använder till att styrka din identitet när du är ute på Internet. Det finns tre olika typer – BankID på fil, BankID på kort och mobilt BankID. Mer information kring hur man beställer och administrerar BankID finns på din banks webbsida.

Information om säkra lösenord

Var säker online genom att skapa ett säkert lösenord och skydda det.

• Välj ett lösenord som är lätt för dig att komma ihåg men svårt för andra att gissa.
• Använd ett lösenord som består av åtta eller fler tecken.
• Blanda stora och små bokstäver, siffror, och specialtecken.
• Håll ditt lösenord privat – dela det inte med någon och skriv inte ner det.
• Byt lösenord ofta.
• Undvik att ha samma lösenord för olika konton.

Information om utländska falska lotterivinster

Vanligtvis är det utformat som ett personligt e-postmeddelande eller vanligt brev, oftast på engelska, med information om att du har vunnit storvinsten i ett spanskt, holländskt, engelskt eller annat utländskt lotteri. För att få ut vinsten måste du först lämna ut känsliga uppgifter och/eller betala skatter eller avgifter.  Läs mer om utländska lotterier på Konsument Europas hemsidor ›

Vid frågor, kontakta oss:

Svenska Spel tar tacksamt emot tips om oegentligheter. Vänligen beskriv händelsen så detaljerad som möjligt.

Kontakta kundservice på tel. 0770 11 11 11 eller via kundservice@svenskaspel.se

Hos Svenska Spel kan du betala på olika sätt, vi har valt trygga och säkra betalningslösningar.

Betalkort (Visa eller MasterCard)
3D Secure (även kallat Verified by Visa och MasterCard SecureCode), är en säkerhetsfunktion som används vid betalning med Visa eller MasterCard online och i mobilen. Funktionen innebär att du som kund utöver att ange dina kortuppgifter även anger ett lösenord för att bekräfta ditt köp. På så sätt kan du som kund känna dig trygg med att ingen obehörig person, som eventuellt kommit över kortuppgifter, kan handla på andras kort. Alltså, säkrare kortbetalning för dig som kund.

Swish
Swish möjliggör betalning via en applikation i mobiltelefonen. Betalningen godkänns med hjälp av Mobilt Bank-ID. Swish är lika säkert som internet- och mobilbanken. Swish är enkelt och pengarna kommer fram direkt.

Masterpass
Masterpass är en digital plånbok med sparade kortuppgifter. Betalningen godkänns med hjälp av ditt Bank ID som gör det enkelt och säkert att handla online.