Jimmy Nilsson

För tretton år sedan mådde Jimmy Nilsson så dåligt av sitt spelande att han ville ta sitt liv. Sedan tre år tillbaka arbetar han som rådgivare på Spelberoendeföreningen i Göteborg och engagerar sig starkt i spelberoendes situation. I sin roll som rådgivare har han regelbunden kontakt med Svenska Spel.

Hur är dialogen med Svenska?
– Jag tycker att jag har en väldigt bra dialog med Svenska Spel och känner ett förtroende för vad de gör på ansvarssidan. Jag är stolt över vårt samarbete, det känns verkligen som att de lyssnar på oss. Sen är jag medveten om att bolagets uppdrag är dubbelt: att både ta ansvar och att vara vinstdrivande. Det är inte alltid ansvarssidan och marknadssidan går hand i hand, om jag säger så. Det ansvar Svenska Spel tar idag önskar jag att de hade tagit för 10-15 år sedan men kunskapen och medvetenheten om spelproblematiken är så mycket bättre idag, och det är
jag förstås glad för. Det var tack vare det ansvar personalen på kasinot tog när de såg att jag inte mådde bra som räddade mitt liv.
Vad tycker du att Svenska Spel borde göra mer – eller mindre – av?
– Egentligen två saker: begränsa automatspelen ytterligare och fokusera mer på baksidan av spel i marknadsföringen. Jag tycker att Svenska Spels reklam idag är både relevant och rolig, det tycker jag faktiskt, jag menar inte att reklamen ska förbjudas, men man borde också, som Systembolaget, kommunicera baksidan av produkten. Jag skulle gärna se en film som chockar och berör mer; som visar vilka konsekvenser spel kan orsaka om man inte är medveten om riskerna. Det handlar om att sprida informationen att spel kan vara riskfyllt. Det är långt ifrån alla som vet det idag. Enligt mitt sätt att se på saken borde spelfrågan hanteras på samma sätt som alkohol eller vapen; det ska vara med stor respekt och med väldigt tydliga begränsningar.
Hur tror du att obligatorisk registrering har påverkat kunderna?
– Obligatorisk registrering har räddat hur många som helst! Registreringen är guld värt, det är helt klart ett steg i rätt riktning, Att kunna spärra sig på allt spel från Svenska Spel är bra för alla som har spelproblem och alla spelbolag borde göra likadant. Men Vegas är ett rött spel och jag tycker de borde tas bort helt eller inte gå att satsa pengar på.
Vilka utmaningar ser du framför dig?
Tidigare var vår utmaning hur vi stänger ute de spelbolag som saknar tillstånd av lotteriinspektionen: genom blocka IP-adresser eller annat. Nu när man ser över spelregleringen i Sverige är vår utmaning främst att påverka hur den reglerade marknaden ska se ut; hur ser vi till att helt stoppa röda spel på marknaden och hur får vi fram budskapet att röda spel är som en ”drog” – inte för alla men för många – och detta påverkar vårt belöningssystem som är svårt att kontrollera. Om det ska öppnas för licenser och att Svenska Spel säljs ut ser jag tyvärr bara problem. Nu måste vi i föreningen ut och argumentera för svenska folkets bästa – inte för aktieägarna på Maltas bästa.