Vem vågar träda fram om matchfixarna inte fälls?

Svenska Spels Fredrik Wastenson: "Det är viktigt att dra matchfixarna inför rätta"

”Om idrotten ska behålla sin trovärdighet, så måste samhället lyckas brottsföra de som försöker skada sporten genom att muta eller hota spelare i syfte att manipulera matcher. Fair play och likadana sportsliga förutsättningar är ju själva grunden för all tävlingsidrott. Utan det, vem kommer att vilja se på matcherna?”

Exakt 16 månader efter ett misstänkt mutförsök mot AIKs målvakt Kenny Stamatopoulos inför allsvenska toppmötet AIK-IFK Göteborg, så kunde vi i förra veckan läsa att åklagaren nu väcker åtal.
Det är ett nytt, men ack så viktigt nästa kapitel i denna tragiska berättelse där matchfixningen trängde sig i vårt allra heligaste finrum i form av en toppmatch i Allsvenskan.

DN:s Jens Littorin har i flera artiklar rapporterat om förspelet till händelsen. Som alltid i förhör, så står ord mot ord – men det är en solkig historia som rullas upp. Jag vill ännu en gång lyfta fram modet hos Kenny Stamatopoulos som, istället för att rycka på axlarna och ”sopa det under mattan”, gick till sin tränare Rickard Norling. AIK tog sedan kontakt med Svenska fotbollförbundet och matchen ställdes in.

Försöket att manipulera matchen fick stora rubriker när det avslöjades i maj förra året. Men sedan dess har tiden gått utan att vi har sett det resultera i åtal. Därför är jag så glad att det nu sker. Om idrotten ska behålla sin trovärdighet, så är det oerhört viktigt att samhället lyckas brottsföra alla de som försöker skada sporten genom att muta eller hota spelare i syfte att manipulera matcher. Fair play och likadana sportsliga förutsättningar är ju själva grunden för all tävlingsidrott. Utan det, vem kommer att vilja se på matcherna?

Tyvärr brister dagens lagstiftning och därför går det inte att fälla de inblandade för matchfixning. Matchfixning var inte ett lagbrott i maj 2017. Det här visar tydligt varför den nya lagen om spelfuskbrott, som träder i kraft vid årsskiftet, är så viktig. Matchfixning kommer då att kunna ge upp till 6 års fängelse, något som förhoppningsvis kommer att resultera i fler åtal och fällande domar.

Möjligheten att kunna åtala och brottsföra de som försöker förstöra idrotten med matchmanipulering är helt avgörande. Vem vågar träda fram och avslöja detta beteende om det inte leder till fällande domar?

Det ska helt enkelt inte vara möjligt att försöka rigga matcher i den högsta svenska serien utan risk att man åker fast och blir straffad för det.

Det är därför det är så viktigt att vi nu har fått ett åtal kring mutförsöket förra året. För varje gång som en matchfixningsrelaterad händelse går till domstol, så blir det lite mindre lockande att försöka sig på att manipulera en match. Det är precis så det ska vara.

FREDRIK WASTENSON
VD och affärsområdeschef för Svenska Spel Sport & Casino